Lemondott a moldáv kormány

külföld
2023 február 10., 14:21
comments 1

Pénteken bejelentette lemondását a moldáv kormány. Natalia Gavrilita kormánya 2021 augusztusában lépett hatalomra a miniszterelnök pártjának választási győzelme után. A Cselekvés és Szolidaritás Pártja legfőbb kampányígérete az ország megtisztítása volt a korrupciótól.

Natalia Gavrilita, Moldova pénteken lemondott miniszterelnöke a német CSU téli frakcióülésén a seeoni apátságban, Bajorországban.
photo_camera Natalia Gavrilita, Moldova pénteken lemondott miniszterelnöke a német CSU téli frakcióülésén a seeoni apátságban, Bajorországban. Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Gavrilita eleve nagyon nehéz helyzetben, a koronavírus-járványt követő globális gazdasági visszaesés idején vette át az országot, ám a helyzet azóta csak romlott. Alig fél éve volt hatalmon, amikor Vlagyimir Putyin parancsot adott Ukrajna lerohanására. Mivel Moldova egy része, az ún. Dnyesztermenti Köztársaság a Szovjetunió széthullása óta Oroszország tevékeny támogatásával kiszakadt az országból, a háború elején reális veszélynek tűnt, hogy az Ukrajna déli részén előretörő, Odesszát megszállni akaró orosz erők Moldovába is betörhetnek.

További nehézséget okoz, hogy a háború kitörése óta Oroszország jelentősen csökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást, amely energiaválságot okozott a globális gazdasági helyzet miatt eleve komoly inflációval küzdő országban, ahol a gazdasági nehézségek miatt nemrég már utcai tüntetések is voltak.

"Senki se számított rá, hogy a másfél éve hivatalba lépett kormánynak ilyen sok válságot kell majd kezelnie Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt" - mondta pénteken, kormánya lemondását bejelentve Gavrilita. "Korrupcióellenes, Európa-párti célkitűzésekkel vettem át az ország vezetését egy olyan időszakban, amikor valamennyi állami intézményt áthatotta a korrupció, és az oligarchák úgy érezhették, érinthetetlenek. Moldova ellenségei arra számítottak, hogy kormánya majd ugyanúgy cselekszik, mint a korábbi vezetők, akik feladták az energetikai érdekeket, és rövid távú előnyökért elárulták a nemzeti érdekeket" - mondta.

Maia Sandu moldáv elnök most a parlamenti pártokkal konzultálva kíván felkérni egy új miniszterelnök-jelöltet a kormányalakításra. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.