„A szabadság megfizethetetlen, érdemes küzdeni érte, amíg csak lehet” – mondta Biden Kijevben Zelenszkij mellett

háború
2023 február 20., 13:03
comments 12

„Ukrajna áll. A demokrácia áll. Az amerikaiak és a világ Önökkel van” - mondta Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatón. Biden hétfőn utazott Kijevbe, először a BBC ukrajnai tudósítójának fotóján bukkant fel Volodimir Zelenszkij oldalán, majd az ukrán elnök oldalán is megjelent egy közös kép. Az amerikai elnök közben már távozott Kijevből, írja a Guardian Bidennel utazó újságírókra hivatkozva.

photo_camera Fotó: EVAN VUCCI/AFP

„Egy évvel később Kijev áll” – utalt Biden azokra az egy évvel ezelőtti félelmekre, hogy az orosz erők gyorsan elfoglalhatják az ukrán fővárost. Figyelmeztetett, hogy a „brutális és igazságtalan háború” még messze nem ért véget, és hogy „nagyon nehéz napok, hetek és évek állnak előttünk”.

Vlagyimir Putyin hódító háborúja azonban kudarcot vall, mondta az amerikai elnök. Szerinte az orosz vezető arra számított, hogy a világ nem fog össze, de tévedett. „Egy évvel később a bizonyíték itt van ebben a teremben. Együtt állunk itt” – mondta. Biden hosszú távú támogatást ígért Ukrajnának, mondván, hogy „a szabadság megfizethetetlen. Érdemes küzdeni érte, amíg csak lehet”.

A Fehér Ház közölte, hogy az USA újabb szállítmányt küld majd Ukrajnának, köztük lőszert, páncéltörő rakétákat és légtérellenőrző radarokat. Azt is közölték, hogy még a héten további szankciókat fognak bejelenteni az orosz hadiiparhoz kapcsolódó vállalatok ellen.

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij 2023. február 20-án Kijevben.
photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a tárgyalások jelentős lendületet adtak országának. „Ez a beszélgetés közelebb visz minket a győzelemhez” – mondta Zelenszkij. „Ennek a látogatásnak az eredményeit biztosan látni fogjuk, és bizonyára kihatással lesz a harctérre is”.

Az ukrán vezető Biden meglepetésszerű látogatását az ukrán-amerikai kapcsolatok történetének legfontosabbjának is nevezte. „Az ukránok emlékeznek arra a figyelemre, hozzáállásra, amit Biden elnök és az USA tanúsított Ukrajna iránt” – tette hozzá Zelenszkij. (The Guardian 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.