Figyelmeztetésképpen kilőtt újabb két ballisztikus rakétát Észak-Korea

külföld
február 20., 06:24
comments 1

Észak-Korea hétfőn újabb két ballisztikus rakétát lőtt ki, miközben Kim Jodzsong, Kim Dzsongun vezető húga arra figyelmeztette az amerikai haderőt, hogy a Csendes-óceán térsége már lőtávolba került, írja a Reuters. Phenjan szombaton is kilőtt egy ballisztikus rakétát, reagálva Dél-Korea és az Egyesült Államok 11 napos hadgyakorlatára, amit pénteken jelentettek be. A hadgyakorlatok előkészületei jövő héten kezdődhetnek.

Kim Dzsongun és lánya február 17-én.
photo_camera Kim Dzsongun és lánya február 17-én. Fotó: STR/AFP

Az észak-koreai állami média megerősítette, hogy két lövedéket lőttek ki, amelyek 395, illetve 337 kilométerre lévő célpontokra irányultak. A KCNA állami hírügynökség azt is közölte, hogy taktikai nukleáris fegyverről van szó, amellyel képesek az ellenség repülőtereit megbénítani.

A japán védelmi minisztérium szerint a rakétákat helyi idő szerint hétkor lőtték ki és a Japán-tengerbe zuhantak. Jelentésük szerint a rakéták 100 és 50 kilométeres maximális magasságot értek el. A dél-koreai vezérkari főnök súlyos provokációnak nevezte a kilövést. A szöuli külügyminisztérium hétfőn szankciókat jelentett be négy, Phenjan fegyverprogramjaival kapcsolatban álló személy és öt szervezet ellen.

A szombati rakétakilövés.
photo_camera A szombati rakétakilövés. Fotó: YUKI KUROSE/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Egyesült Államok szerint a legutóbbi kilövés nem jelent közvetlen fenyegetést, de rávilágít Észak-Korea törvénytelen fegyverprogramjainak destabilizáló hatására. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő felszólította Phenjant, hogy haladéktalanul tartózkodjon minden további provokatív cselekedettől, és folytassa a denuklearizációs tárgyalásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.