Hogyan maradhatott titokban Joe Biden kijevi látogatása?

külföld
2023 február 20., 18:18
comments 15

Hétfő reggel mindenki meglepetésére Joe Biden amerikai elnök Kijevbe utazott, hogy biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Egyesült Államok támogatásáról. A találkozót a BBC szerint hónapok óta tervezték, de mindössze az elnök legközelebbi támogatói tudtak róla. A végső döntést csak pénteken hozták meg.

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A hivatalosan csak Lengyelországba tervezett látogatás napirendje gyanúsan hézagosra sikeredett, így újságírók részéről többször is felmerült a kérdés, tervez-e Biden Kijevbe látogatni. Hétfő reggelig a Fehér Ház tagadta, hogy tervben lenne az utazás. Biden gépe a hivatalos hétfő este hét órás indulás helyett, már vasárnap hajnalban felszállt, a fedélzeten legközelebbi segítőivel, egy orvosi csapattal és néhány biztonsági tiszttel. Az útra két újságíró kísérte el, akiket titoktartásra eskettek, telefonjukat pedig elkobozták az utazás idejére.

Miután megérkezett Lengyelországba, Biden vonatra szállt. A tíz óra hosszú út után szigorú kísérettel lezárt utakon jutott el Zelenszkij hivatalos otthonába, ahol reggel nyolckor az ukrán elnök és felesége köszöntötte a palota bejáratánál.

photo_camera "Hogy vannak a gyerekek?" - kérdezte Biden. Fotó: EVAN VUCCI/AFP

Oroszországot néhány órával az érkezés előtt értesítették, Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó a konfliktus elkerülésének céljából. „Nem megyek bele, hogyan reagáltak, hogy milyen jellegű volt az üzenetünk, de megerősíthetem, hogy közöltük a látogatást.”

Biden érkezése után nem sokkal Kijevben megszólalt a légriadó. Az ukrán légierő szóvivője szerint azért, mert az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországban egy orosz Mig-31-es vadászgép felszállását észlelték, ami hiperszónikus rakétával volt felszerelve. Ezt a rakétát Ukrajna nem tudja lelőni. Délután Biden a kijevi amerikai nagykövetségre látogatott, majd nem sokkal később elhagyta Kijevet. (BBC, NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.