Lemondott a spanyol közlekedési államtitkár, mert olyan vonatokat rendelt, amik nem férnek át az alagutakon

külföld
2023 február 20., 18:47

Egy elhibázott vonatbeszerzési projekt miatt lemondott posztjáról Isabel Pardo de Vera spanyol közlekedési államtitkár és Isaías Taboas, a spanyol vasúti közlekedési vállalat (Renfe) elnöke hétfőn.

Január végén az El Comercio című lap hozta nyilvánosságra, hogy a Renfe olyan vonatokat rendelt meg a spanyol CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) vállalattól, amelyek az elrontott mérések miatt nem férnek át a vasúti alagutakon.

A 31 járműre vonatkozó 258 millió euró értékű tendert 2020 nyarán nyerte meg a spanyol cég, amely 2021 márciusában jelezte is a vasúttársaságnak, hogy nem stimmelnek a megrendelésben szereplő adatok. A cikk megjelenése után a spanyol közlekedési minisztérium belső vizsgálatot indított, amelynek nyomán két műszaki középvezetőt leváltottak.

Raquel Sánchez közlekedési miniszter hangsúlyozta: a tévedés „nem kerül egy euróba sem a spanyoloknak”, mivel az még a gyártás megkezdése előtt kiderült. Viszont emiatt két évet csúszik a flotta megújítása, 2024 helyett csak 2026-ban állhatnak majd forgalomba az új vonatok az északi Kantábria és Asztúria tartományban.

Miguel Ángel Revilla kantábriai elnök felháborodását fejezte ki, amiért két évig titkolták az elkövetett hibát. (MTI)