A WADA a CAS-hez fordult Valijeva ügyében

eu
2023 február 21., 17:11

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében.

A CAS közlése szerint a WADA kifogásolta az Orosz Doppingellenes Ügynökség azon megállapítását, ami szerint Valijeva „nem volt vétkes vagy gondatlan” az ügyben, ami beárnyékolta a tavalyi ötkarikás játékokat. A WADA ennek nyomán 4 éves eltiltás kiszabását kérte, továbbá a sportoló eredményeinek törlését a mintaadás dátumától, azaz 2021. december 25-től kezdve, ami magában foglalja a pekingi téli olimpiát is.

Kamila Valijeva 2022. február 11-én.
photo_camera Kamila Valijeva 2022. február 11-én. Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

A 16 éves versenyző tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a kínai fővárosban, majd egyéniben 4. lett, miután a két verseny között kiderült, a két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott. A CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését, de a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amiben Valijeva is dobogóra állhatott.

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség tavaly júniusban úgy döntött: fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimumkorhatárt a felnőtt versenyeken. A döntés szerint a 2023/24-es idényben 16, a 2024/25-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.