Hét végrehajtóból hatan mindent bevallottak a bíróságon, Schadl sofőrje tagad

bűnügy
2023 február 21., 08:36
comments 31
  • Egy kivétellel minden korrupcióval vádolt végrehajtó beismerte bűnösségét a Völner-Schadl-ügy második előkészítő tárgyalásán.
  • Az egyetlen kivétel tanúként idézné Trócsányi László volt minisztert és Vízkelety Mariann korábbi államtitkárt is.
  • Schadl György sofőrje-intézője tagad, akárcsak az ügy oktatási mellékszálának vádlottai.
  • Schadl és Völner Pál csütörtökön kerülnek sorra, akkor válaszolnak a kérdésre, elismerik-e a bűnösségüket.
Ügyvédek a Völner-Schadl ügy első előkészítő tárgyalásán
photo_camera Ügyvédek a pénteki első előkészítő tárgyaláson Fotó: Németh Dániel/444

Tizenegy vádlott meghallgatásával folytatódik a bírósági eljárás a Völner-Schadl-ügyben.

Az előkészítő tárgyaláson még nincsenek vallomások, sem tanúk, csak nyilatkoztatják a vádlottakat, hogy elismerik-e azt, amit az ügyészség írt róluk a vádiratban.

Ez sem jelentéktelen, mert aki minden tekintetben elismeri a bűnösségét, az ebben az esetben a többieket is kellemetlen helyzetbe hozhatja, hiszen a végrehajtókat mind ugyanazzal vádolják.A szerteágazó ügynek összesen 22 vádlottja van, élükön Schadl Györggyel és Völner Pállal. A vád szerint Schadl a végrehajtói kar elnökeként százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki. Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért az ügyészség.

Összesen négy előkészítő tárgyalást tartanak, a keddi a második. Az első tárgyaláson ott volt Völner és Schadl is, de nekik csak a csütörtöki harmadik körben kell majd megválaszolniuk, bűnösnek tartják-e magukat.

Kedd reggel kiderült, hogy Schadl ügyvédje a napokban reklamált a bíróságon, amiért az első tárgyaláson képeket készített a sajtó a védencéről.Majdnem az összes vádlotthoz hasonlóan Schadl is teljes tiltást kért, ami a bíró szerint azt jelenti, hogy a tárgyalóteremben még hátulról sem lehet lefotózni.

Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György érkezik a tárgyalóterembe múlt pénteken. Odabent nem járult hozzá a fotózáshoz. Fotó: Németh Dániel/444

„Őszintén nagyon sajnálom”

A hét korrupcióval vádolt végrehajtó közül hatan beismerték a bűnösségüket. Néhányan az életkörülményeikről is megosztottak információkat.

  • V. Levente a vád szerint több mint 100 millió forintot adott Schadlnek az osztalékából, cserébe, hogy elintézték a kinevezését. Schadltől több körben összesen 22 millió forintot kapott az alapfizetésén túl.
  • N. Gábor 42 milliót adott Schadlnek. „Őszintén nagyon sajnálom” - mondta a bíróságon. Arról beszélt, szeretné lezárni ezt a szakaszt, és jogászként dolgozni a jövőben is.
  • F. Miklós neve mellett is közel 200 millió forint szerepel a vádiratban. A bíróságon nem válaszolt arra a kérdésre, mivel foglalkozik, mert attól tart, élcelődne rajta a sajtó. Azt mondta, nagyon megbánta a „felelőtlen és meggondolatlan” döntését, nem hitte, hogy ilyen súlyú bűncselekményt fog elkövetni. Nem érezte magát „tipikus vesztegetési szituációban”, és csak azért vállalta, mert az anyagi helyzetén akart javítani.
  • Sz. Balázs, akit azzal vádolnak, hogy közel 200 milliót fizetett Schadlnek, ma alkatrészkiszállítóként dolgozik. Ő már a nyomozás során beismerő vallomást tett.
  • O. Ákos a vád szerint összesen 78 millió forintot adott Schadlnek.
  • M. Eszter pedig kiemelten sokat, majdnem 255 milliót.

Nem meglepő, hogy a végrehajtók közül ilyen sokan a beismerést választották. Az ügyészség mindnyájukra felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kért, vagyis senkinek sem kell leülnie a büntetést, hacsak nem követnek el valamilyen bűncselekményt. A beismeréssel a hosszú tárgyalássorozatot is megússzák.

Az egyetlen kivétel, aki beidézné Trócsányit

A hét megvádolt végrehajtó közül csak Cs. Éva tagadja bűnösségét. Elismerte, hogy háromszor valóban adott pénzt Schadlnek, de ez szerinte nem korrupció volt, azt pedig tagadja, hogy negyedszer is pénzt adott volna a végrehajtói kar elnökének. (Az ügyvéd szerint ez a gyanúsításban még nem is szerepelt, csak a vádiratban.)

Cs. Éva ügyvédje indítványozta Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter tanúkénti meghallgatását.Beidézné Vízkelety Mariann korábbi államtitkárt is, aki aláírta a végrehajtók kinevezését. Az RTL szerint a nyomozás során Völner Pál államtitkár is többek közt Vízkeletyre mutogatott, az ügyészség vádirata szerint azonban Vízkelety nem tudta, mi zajlik a háttérben.

Többek közt azt is kérték, hogy szembesítsék Schadllel. Beidéznék Cs. Éva végrehajtói irodájának alkalmazottait is, hogy elmondják, tényleg a vádlott volt-e az iroda valódi irányítója, és milyen szerepe volt a hétköznapokban.

A sofőr

Nem ismerte be a bűnösségét Schadl sofőrje és intézője, M. Viktor, aki a vád szerint hozta-vitte a korrupt pénzeket Schadl és a végrehajtók közt. Ő volt az, akit a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján felhívott Schadl, hogy szedjen össze neki „egy hármast meg valami viszonylag normális piát”, amit elvihet Völnernek.

Amikor 2021 novemberében Schadlt elfogták a reptéren, a feleségén kívül ott ült a kocsiban M. Viktor is, a zsebében 16 ezer euróval. (Erről a nyomozás során később azt vallotta, Schadltől kapta, hogy tegye be a páncélszekrénybe.)

Az ügyészség 2 év 6 hónap letöltendő börtönt kért a sofőrre.

„Kampányjellegű eljárás”

A keddi tárgyaláson nem a végrehajtókkal, hanem S. Etelka mellékszálával kezdték a sort. Ő az az oktatási bizniszben érdekelt vállalkozó, aki Schadl ismerősén, R. Róberten keresztül kapcsolódik a sztorihoz.

Az ügyészség szerint R. Róbert Schadlön és közvetve Völneren keresztül próbált oktatási engedélyeket intézni S. Etelkának. Völner ehhez kapcsolódva nevezte trágyadombnak az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amikor Schadllel telefonált. A nyomozati iratok alapján Völner azt ígérte Schadlnek, próbál beszélni Rétvári Bence államtitkárral is.

Az iskola ügyében a nyomozati iratokból az látszott, hogy R. a vállalkozót hitegette, Schadl R.-t, Völner pedig Schadlt. Mivel a miniszterhelyettest a nyomozók nem hallgatták le, nem tudni, miért nem járt sikerrel az Emmiben. Mindenesetre R. végül sosem teljesítette a vállalkozónak tett ígéretét.

A hivatali vesztegetéssel vádolt S. Etelka tagadta a bűnösségét. Így tett P. Kamilló és felesége is, akik a vád szerint kormányhivatali vonalon szereztek információkat az engedéllyel kapcsolatban. P. Kamilló a bíróságon azt mondta, „kampányjellegű eljárás” zajlik, ez „a korrupció elleni kampány része”, és „olyan helyen is bűnösséget keresnek, ahol nincs”.

A vád szerint Völner nemcsak a végrehajtókkal és az iskolával kapcsolatban, hanem mindenféle ügyben próbált segíteni Schadlnek, több olyanban is, amit a harmadrendű vádlott, R. Róbert kezdeményezett.

Egy fontos ember már múlt héten bevallott mindent

A múlt pénteki előkészítő tárgyaláson elismerte bűnösségét a végrehajtói kar korábbi hivatalvezetője.

A vádirat szerint P. Béla István szerepet vállalt azoknak a végrehajtó-jelölteknek az előmenetelében, akiket Schadl korrupt módon juttatott pozícióhoz.

Hivatalvezetőként P. is részt vett a jelöltek meghallgatásában, majd Schadl utasításának megfelelően értékelte a pályázatokat, több pontot adva a Schadl által kiválasztott jelölteknek, mint ami járt volna nekik. Így a megfelelő jelölteket terjesztették fel a minisztériumba, ahol végül a kinevezésükről döntöttek, a vád szerint Völner nyomására.

Beismerés esetén az ügyészség pénzbüntetést és foglalkozástól való eltiltást kért a hivatalvezetőre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.