Schadl maszkban, Völner öltönyben érkezett a vádlottak padjára

bűnügy
2023 február 17., 10:02
comments 36
  • Bíróság elé állították a Völner-Schadl-ügy vádlottjait.
  • Véget ért az első előkészítő tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken, ezen kívül még három lesz.
  • Schadl Györgynek és Völner Pálnak csak jövő csütörtökön kell megválaszolniuk, elismerik-e a vádakat.
  • A maszkot viselő Schadl nem engedte, hogy a tárgyalóteremben fotózzák, Völner igen.
  • Beismerte a bűnösségét P. Béla István, a Végrehajtói Kar korábbi hivatalvezetője, aki a vád szerint Schadl utasítása szerint értékelte a végrehajtói pályázatokat.
  • Mindent beismertek a siófoki építkezési mutyi résztvevői is.
  • Galéria a két fővádlottról.

Több mint egy évvel azután, hogy kiderült, a hatóságok szerint Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese éveken át rendszeresen kenőpénzt fogadott el, megtartották a Schadl-Völner-ügy előkészítő tárgyalását.

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar előzetesben levő elnökét vezetőszáron vezették a tárgyalóterembe. Schadl sebészi maszkban, sötét, mintás zakóban, hátrazselézett hajjal jelent meg a vádlottak padján, és megtiltotta, hogy fényképek készüljenek róla a tárgyalóteremben. Az öltönyt viselő Völner Pál korábbi államtitkár hozzájárult a fotózáshoz.

Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák. Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Völner Pál a vádlottak padján Fotó: Németh Dániel/444

A szerteágazó ügynek összesen 22 vádlottja van, élükön Schadllel és Völnerrel. Utóbbi a botrány kirobbanása után mondott le kormányzati posztjáról, fideszes képviselői helyét viszont megtartotta a választásokig. Ez a pártját sem zavarta, egyszer sem szólították fel távozásra.

A vád szerint Schadl százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki. Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért az ügyészség.

Az előkészítő tárgyaláson nincsenek vallomások, sem tanúk, csak nyilatkoztatják a vádlottakat, hogy magukra nézve elismerik-e azt, amit az ügyészség leírt a vádiratban.

Ez sem jelentéktelen, mert aki minden tekintetben elismeri a bűnösségét, az ebben az esetben a többieket is kellemetlen helyzetbe hozhatja, hiszen a végrehajtókat mind ugyanazzal vádolják.

„Ez nem színielőadás, sem pedig valóságshow”

photo_camera Tóth Erzsébet, a Völner-Schadl-ügy bírója Fotó: Németh Dániel/444

Tóth Erzsébet bíró azzal kezdte, hogy tisztában van vele, milyen sokan érdeklődnek az ügy iránt, ami egyesekben komolyabb érzelmeket válthat ki, de „ez nem színielőadás, sem pedig valóságshow”. Ezért kérte a hallgatóságot, hogy fogják vissza magukat. Arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad rágózni a teremben.

Schadl ügyvédje próbálta elérni, hogy ne tartsák meg az előkészítő tárgyalást, mert nem kaptak meg minden iratot, ami a vádirat benyújtása óta keletkezett, és amúgy sem tudtak zavartalanul készülni a börtönben.

Völner védője szintén azért reklamált, mert nem kaptak meg egyben minden nyomozati iratot, de ő nem kért halasztást, mert a volt államtitkárnak „kifejezetten az az érdeke, hogy haladjon ez az eljárás”.

A bíró arra jutott, megtarthatják a tárgyalást. Viszont Schadlt és Völnert nem az első tárgyaláson, hanem később fogják meghallgatni,

Schadl ügyvédje, Morvai Attila (jobbra), mellette Papp Gábor, Völner Pál ügyvédje
photo_camera Az ügyvédek: Schadl védője felszólal, mellette Völner védője Fotó: Németh Dániel/444

Beismerte a bűnösségét P. Béla István, a Végrehajtói Kar korábbi hivatalvezetője, aki a vád szerint Schadl utasításának megfelelően több pontot adott a Schadl által kiválasztott végrehajtó-jelölteknek, mint ami járt volna nekik.Szintén beismerte a bűnösségét az a vádlott, aki Schadlnek ajánlotta egy alkalmazottját, mint aki alkalmas lenne végrehajtónak. Az alkalmazott végül valóban pozícióhoz jutott, korrupt módon, amiről a vád szerint az összekötő is tudott.

Mindent beismert a kormányhivatali ügyintéző és az építési vállalkozó is, akik az ügy egyik mellékszálában érintettek. A vád szerint ők segítettek elsikálni Schadlnek, hogy szabálytalanul építette fel siófoki házát. A kormányhivatali alkalmazott félmillió forintot fogadott el Schadltől, azóta emiatt elbocsátották.

Százmilliókat szedhetett be Schadl

Az ügyészség szerint Schadl több mint 900 millió forintot szedett be a végrehajtóktól, Völnerhez pedig legalább 83 millió forint jutott.

A 444-en bemutatott lehallgatási jegyzőkönyvek alapján szinte teljes nyíltsággal telefonáltak bizniszeikről, mintha egyáltalán nem féltek volna a lebukástól. Annyira sérthetetlennek érezték magukat, hogy Schadl a minisztérium bejáratánál adott át Völnernek hárommillió forintot. Máskor az irodájába vitte a pénzt egy üveg ital kíséretében.

Hét végrehajtót vádolnak azzal, hogy tudatosan részt vettek a korrupcióban. Mint a nyomozati iratok alapján megírtuk, közülük ketten már 2021 végén beismerő vallomást tettek. Volt, aki sírva tagadta a bűnösségét az ügyészek előtt.

Völner Pált 2015-ben nevezték ki államtitkárnak, majd 2019-től miniszteri biztosként felelt a Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokért. A vádiratban szereplő korrupt kinevezések a 2017-2019-es időszakra esnek.

Az RTL szerint Völner tavaly áprilisi vallomásában két másik államtitkárra, Vízkelety Mariannra és Hajas Barnabásra mutogatott, mondván, ők voltak jogosultak kinevezni a végrehajtókat. (Később kiderült, a nyomozás idején arról beszélt a feleségének a telefonban: tudna olyat mondani, amitől meginogna pár ember széke.)

photo_camera Boros Gábor ügyész Fotó: Németh Dániel/444

Az ügyészség szerint röviden így működött a végrehajtói kinevezési biznisz:

  • Schadl elérte, hogy a kiszemelt pályázók mindenképp ott legyenek a minisztériumba feltrejesztett listán (ehhez biztosítani kellett, hogy a meghallgatás során elég magas pontszámot kapjanak).
  • Völner - bár hivatalosan nem vett részt az eljárásban - jelezte az illetékes főosztálynak, hogy kit kellene kinevezni.
  • A főosztályon, mivel Völnert a felettesüknek tekintették, az ő akarata szerint készítették elő a kinevezési javaslatot.
  • A vád szerint Vízkelety nem tudta, mi zajlik a háttérben, csak aláírta a kinevezéseket. (Hajas, aki 2020 óta volt államtitkár és 2021 júniusa óta a Kúrián bíró, nem szerepel a vádiratban.)

Schadl az RTL szerint mindent tagadott a kihallgatásán, és azzal védekezett, hogy pénzt nem, csak „egy üveg piát” vitt Völnernek.

R. -> Schadl -> Völner

A harmadrendű vádlottra (R.) kilenc év börtönt kért az ügyészség. A nyomozók eredetileg őt figyelték meg, rajta keresztül jutottak el Schadlhöz, mivel a bizonyítékok alapján kölcsönösen intéztek egymásnak dolgokat.

R. egy nyolc osztályt végzett, szakképesítés nélküli férfi, akit egyszer már felfüggesztett börtönre ítéltek sikkasztásért. Orosz felesége van, ő maga oroszul és németül szokott tolmácsolni. Későbbi vallomása szerint 16 éve ismeri Schadlt.

photo_camera Völner mellett R. az egyetlen vádlott, aki megengedte, hogy kép készüljön róla Fotó: Németh Dániel/444

A vádirat szerint Völner több ügyben próbált segíteni Schadlnek, amiket eredetileg R. kezdeményezett. Ilyen volt egy oktatási bizniszben érdekelt vállalkozó, akinek végül nem sikerült elintézni a szükséges engedélyeket. (Völner ehhez kapcsolódva nevezte tárgyadombnak az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amikor Schadllel telefonált.)

A vád szerint Völner azt is sikertelenül próbálta elintézni az innovációs minisztériumban, hogy írjanak ki pályázatot ,,csökkentett szén-dioxid-kibocsátásával járó építőanyag gyártására", amin Schadl vehetett volna részt egy olyan céggel közösen, amivel szintén Völner hozta össze. Ebben az ügyben Völner a Paks-minisztériumnál is próbálkozott.

photo_camera Az ügyvédek Fotó: Németh Dániel/444

Házkutatás a minisztériumokban? Ja, arról nem is hallottak a kormánytagok

2021 novemberében mindhárom minisztériumban (Emmi, ITM, Paks) házkutatást tartottak a rendőrök. Ez 2022 februárjában került nyilvánosságra, mire Gulyás Gergely miniszter azt állította, ő is csak a sajtóból hallott erről.

Amikor hosszan firtattuk a kérdést a kormányinfón, Gulyás azt állította, még 2021 decemberben, Völner-Schadl-botrány kirobbanása után sem volt téma a házkutatás a kormánytagok között.

Ez azért furcsa, mert az érintett minisztériumokban már 2021 novemberében tudták, hogy Schadl ügyében nyomoznak, decemberben pedig mindenki számára világossá vált, hogy ez nem valami apróság, hanem egy súlyos politikai korrupciós botrány.

Gulyás magyarázata tavaly februárban:

link Forrás

A kormány nem indított belső vizsgálatot az ügyben, Varga Judit igazságügyi miniszter felelőssége sem merült fel.

Ami nincs a vádiratban

A Völner-Schadl-ügynek olyan szálai is vannak, amelyek nem részei ugyan a vádiratnak, mégis sokat elárulnak a politikában és az igazságszolgáltatásban uralkodó viszonyokról.

A nyomozati iratokból kiderült például, hogy Schadl ki akart szorítani egy végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben.

Ezért bosszúhadjáratot indított a bíró ellen, még Senyei Györgyöt, az Országos Bírósági Hivatal vezetőjét is felhívta, aki találkozót szervezett neki Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével. Senyei később vizsgálatot rendelt el Tatár-Kis és Schadl találkozója ügyében, de az eredményt titkosította. (Azóta nyilvánosságra került, hogyan beszélgetett erről a témáról Schadl és Völner: „Ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom” - mondta a végrehajtói kar elnöke.)

Tudjuk azt is, hogy Schadl többek közt Völner egyik rokona és Rogán Antal miniszter kabinetfőnöke, Nagy Ádám érdekében is közbenjárt, hogy sikeres vizsgákat tegyenek az egyetemen. (Nagy ettől függetlenül kabinetfőnök maradt, sőt, igazgatósági tag lett a részben államosított Vodafone-ban.)

link Forrás

A lehallgatási jegyzőkönyvekben Schadl egy ponton Tónit, Barbarát és Ádámot emlegeti, állítása szerint utóbbival olyasmiről egyeztetett, ami akár egy 35 éves sztori is lehet.

Azóta sem derült ki hivatalosan, kit takar ez a három név, de sokakban gyanút ébresztett, hogy Rogán Antal (Tóni) feleségét éppen Barbarának hívják, a kabinetfőnökét Ádámnak, a miniszter pedig a Nemzeti Koncessziós Iroda vezetője is volt, amely abban az időben több, éppen 35 éves koncessziót készített elő.

Az ügyészség azóta ezen a szálon lezárta a nyomozást, nem talált bűncselekményt.

Maximum szájba bassza az ügyészt

Schadl és felesége éppen Dubajba tartottak, amikor 2021. november 5-én elfogták őket a reptéren. Schadl előzetes letartóztatásba került, de ez sem akadályozta meg abban, hogy a börtönből telefonon üzenjen az apjának: béreljenek széfet egy bankfiókban, és rejtsenek el olyan dolgokat, amiket korábban nem foglaltak le a hatóságok. Az ügyészség szerint 180 millió forint értékben tettek oda órákat és ékszereket

Emiatt pénzmosással vádolják őket, de az előkészítő tárgyaláson egyikük sem ismerte el a bűnösségét. Védőik szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy tudták volna: korrupt módon szerezték azt a vagyont, ráadásul maga a hatóság döntött úgy, hogy nem foglalja le ezeket.

Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák. Fotó: Németh Dániel/444

„Nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam. Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájba baszom az ügyészt […] Ezenkívül mást mit várnak?” - mondta Schadl a feleségének ugyanebben a telefonbeszélgetésben.

Az elmúlt hónapokban újabb beszélgetésrészletek kerültek nyilvánosságra a lebukás előtti évekből is. R.-nek például a spanyolországi ingatlanjáról áradozott: vízparti, három medence, két jakuzzi, teniszpálya, mélygarázs, normál körülmények, három szoba, egy fürdő, egy terasz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.