Politico: Orbán újra vétóval fenyeget, négy embert vetetne le a szankciós listáról

POLITIKA
2023 február 22., 06:44
comments 25
Orbán Viktor az Európa Tanács ülésén Brüsszelben 2022 május 30-án
photo_camera Orbán Viktor az Európa Tanács ülésén Brüsszelben 2022 május 30-án Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Három diplomatára hivatkozva arról ír a Politico szerda reggeli hírlevele, hogy a magyar kormány ismét az Oroszországot érintő uniós szankciók megvétózását helyezte kilátásba arra az esetre, ha partnerei nem teljesítik feltételeit. A lap értesülései szerint a magyar miniszterelnök négy nevet vetetne le a szankcionáltak listájáról.

A Politico azt írja, hogy Magyarország azt a javaslatot sem támogatja, ami 6 helyett 12 hónapra is lehetővé tenné az egyes szankciós csomagok automatikus meghosszabbítását. Ez kevesebb mozgásteret hagyna a magyar kormánynak, hogy megtámadja az intézkedéscsomagokat.

A hétvégi évértékelő beszédében Orbán egyébként utalt arra, hogy továbbra is fenntartásai vannak a szankciós listán szereplők személyeket illetően:

„...fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás. Ezért nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listákra; éppen elég baj, hogy ez megtörténhetett művészekkel és sportolókkal.”

Volt már olyan, amikor a magyar miniszterelnök neveket húzatott le szankciós listáról: 2022 nyarán a magyar kormány tiltakozása miatt került le az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill Pátriárka az Európai Unió szankciós listájáról. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.