3,6 millió eurós támogatás visszafizetését javasolja az OLAF egy magyar iskolai digitális projekttől

eu
2023 február 23., 12:53

Lezárta egy magyar iskolai digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatát az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), több mint 3,6 millió eurós uniós támogatás visszafizetését javasolja, áll a hivatal közleményében.

Nürnbergi sihederek egy Commodore 64-es előtt.
photo_camera Nürnbergi sihederek egy Commodore 64-es előtt. Fotó: KARL STAEDELE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Szociális alapból finanszírozott projekt az oktatási intézmények korszerűsítését célozta. Egyik fő pontja az általános- és középiskolák informatikai eszköztárának bővítése és a tanárok e-learning képzésének biztosítása volt. Hogy pontosan melyik iskoláról vagy projektről van szó, az nem derül ki a közleményből, de több jogsértést is megállapítottak a közbeszerzési eljárás kapcsán.

Az OLAF többek között problémásnak találta, hogy a technikai részleteket az utolsó pillanatban módosították, kizárták a legolcsóbb ajánlatot, ezzel versenyelőnyhöz juttatva a nyertes vállalatot. Az áthágások az OLAF szerint nem csak az EU-s adófizetőket érintették, de a diákok tanulmányaira is hatással voltak, mivel ugyanezért az összegért jobb eszközöket is vásárolhattak volna. A projekt "hatása így elmaradt a várttól, és nem megfelelően használta fel az európai adófizetők pénzét", mondta Ville Itälä a hivatal főigazgatója.

Az OLAF megküldte a 3,6 millió euró visszafizetésére vonatkozó ajánlását az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatójának. (Telex)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.