3,6 millió eurós támogatás visszafizetését javasolja az OLAF egy magyar iskolai digitális projekttől

eu
2023 február 23., 11:53
comments 18

Lezárta egy magyar iskolai digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatát az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), több mint 3,6 millió eurós uniós támogatás visszafizetését javasolja, áll a hivatal közleményében.

Nürnbergi sihederek egy Commodore 64-es előtt.
photo_camera Nürnbergi sihederek egy Commodore 64-es előtt. Fotó: KARL STAEDELE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Szociális alapból finanszírozott projekt az oktatási intézmények korszerűsítését célozta. Egyik fő pontja az általános- és középiskolák informatikai eszköztárának bővítése és a tanárok e-learning képzésének biztosítása volt. Hogy pontosan melyik iskoláról vagy projektről van szó, az nem derül ki a közleményből, de több jogsértést is megállapítottak a közbeszerzési eljárás kapcsán.

Az OLAF többek között problémásnak találta, hogy a technikai részleteket az utolsó pillanatban módosították, kizárták a legolcsóbb ajánlatot, ezzel versenyelőnyhöz juttatva a nyertes vállalatot. Az áthágások az OLAF szerint nem csak az EU-s adófizetőket érintették, de a diákok tanulmányaira is hatással voltak, mivel ugyanezért az összegért jobb eszközöket is vásárolhattak volna. A projekt "hatása így elmaradt a várttól, és nem megfelelően használta fel az európai adófizetők pénzét", mondta Ville Itälä a hivatal főigazgatója.

Az OLAF megküldte a 3,6 millió euró visszafizetésére vonatkozó ajánlását az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatójának. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.