A diszkriminációval vádoltak védelmére nyújtott be törvényjavaslatot egy floridai republikánus képviselő

külföld
2023 február 23., 09:31

A floridai médiatörvény módosítására nyújtott be javaslatot Alex Andrade floridai republikánus képviselő kedden. A törvényjavaslat korlátozná, hogy a rágalmazási perek során ki minősül közszereplőnek, és nehezítené a média számára az anonim források felhasználását. Jogi szakértők szerint a törvényjavaslat nagyban korlátozná a hírügynökségeket abban, hogy olyan emberekről számoljanak be, akiket faji, szexualitáson vagy nem identitáson alapuló megkülönböztetéssel vádolnak.

photo_camera Fotó: OLE SPATA/dpa Picture-Alliance via AFP

A rágalmazásért pert indító személynek jelenleg be kell bizonyítani, hogy az adott médium szándékosan hamis információkat terjesztett, és hogy a hamis információ sérti a hírnevét. A törvényjavaslat alapján ha a felperest alaptalanul vádolják diszkriminációval, az önmagában rágalmazásnak számít, nem kell bizonyítani, hogy a rágalmazó valóban rossz indulattal, a tények figyelmen kívül hagyásával írta-e amit írt. Ez azt jelenti, hogy a hírnévre vonatkozó részt nem szükséges bizonyítani. Nem mellesleg alaptalannak számít a diszkrimináció vádja, ha a vádlott vallásos vagy tudományos meggyőződése alapján diszkriminált.(Tehát ha valaki például a Bibliára hivatkozva diszkriminál egy homoszexuális személyt, emiatt vádolni rágalmazásnak számít.)

A javaslatot benyújtó Andrade szerint a rágalmazási pert simán el lehet kerülni, ha az adott médium csak az igazságot közli. Azt is elmondta, hogy a javaslat nem csak a hivatalos médiumokra, hanem a közösségi médiára is vonatkozna. (TampaBayTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.