Meggyilkoltak egy ellenzéki szenátorjelöltet Nigériában három nappal a választások előtt

külföld
február 23., 13:39
comments 1

Frissítés 19:18 - A nigériai hatóságok szerint a nap folyamán három politikai párt több tagját is - vélhetően összehangolt - támadás érte, közölte az MTI. Az ellenzéki Népi Demokrata Párt kampánybuszát is felgyújtották, a sofőr meghalt a tűzben. A rendőrség szeparatistákat gyanúsít a merényletek mögött.

Nigériában ismeretlen tettesek meggyilkoltak egy ellenzéki szenátorjelöltet három nappal az elnök- és parlamenti választások előtt. Oyibo Chukwu a helyi Munkáspárt képviselője sofőrével és egyik fiával éppen egy kampányeseményről hazafelé tartott, amikor ismeretlen elkövető támadt rájuk. Mindhárman meghaltak.

A választási kampány kezdete óta számos erőszakos bűncselekmény és gyilkosság történt Afrika legnagyobb országában, a négy évvel ezelőtti választások idején szintén gyakoriak voltak a merényletek. A pártok éppen a szenátorjelölt megölése előtt néhány órával írtak alá egy megállapodást, amelyben vállalják, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a választások békés lefolytatásáért. A kormányok dolgát az etnikai és vallási ellentétek is nehezítik, a muszlim többségű északon a szélsőséges iszlamista Boko Haram és a rivális Nyugat-Afrikai Iszlám Állam (ISWAP) térnyerése miatt.

A két terrorszervezet támadásaiban már több mint 35 ezer ember halt meg, több mint kétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A fő ellenzéki párt Nigériában a Demokratikus Néppárt, a meggyilkolt szenátorjelölt pártja, a Munkáspárt főleg a fiatalok körében népszerű. Az elnökválasztáson Muhammadu Buhari államfő már nem indulhat újra a törvények szerint.

(MTI via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.