Oroszország sakkban már Ázsia

külföld
2023 február 23., 12:11
comments 5

Oroszország május 1-től sakkban hivatalosan is ázsiai országként folytathatja. Oroszország eddig az európai szövetség, az ECU tagországa volt, de ha keddi, abu-dzabi közgyűlésén az ázsiai szövetség (ACF) is jóváhagyja, sakkozói nyáron már az ázsiai szövetség tagjaiként versenyezhetnek.

Az oroszok által bombázott Odessza egyik óvóhelyén sakkozó ukránok 2022. november 26-án. Bár a nemzetközi sakkszövetség elnöke orosz, a szervezet az elsők között döntött úgy, hogy a háború miatt Oroszország és Belarusz nem rendezhet versenyeket.
photo_camera Az oroszok által bombázott Odessza egyik óvóhelyén sakkozó ukránok 2022. november 26-án. Bár a nemzetközi sakkszövetség elnöke orosz, a szervezet az elsők között döntött úgy, hogy a háború miatt Oroszország és Belarusz nem rendezhet versenyeket. Fotó: GIAN MARCO BENEDETTO/Anadolu Agency via AFP

A FIDE ugyanakkor azt is megengedte, hogy azok az orosz sakkozók, akik nem akarnak az ázsiai zónában játszani, azonnali hatállyal, korlátozás nélkül csatlakozhassanak bármely európai ország szövetségéhez.

Jelenleg az ázsiai föderációhoz 54 ország sakkszövetsége tartozik. Az orosz sportági szövetség már korábban megszavazta az ACF-be való átlépést, miután a FIDE úgy döntött: nem engedélyezi az oroszok részvételét a csapatversenyeken.

A FIDE amúgy a háború kitörése után már tavaly február 28-án megtiltotta, hogy Oroszország és Belarusz nem rendezhet hivatalos versenyeket, válogatottjaikat pedig március 16-án tiltották el a versenyzéstől. Az orosz és belarusz sakkozók egyéniben, semleges színekben versenyezhetnek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.