Zelenszkij: Az elmúlt év a kitartás, a bátorság, a fájdalom, a remény és az elpusztíthatatlanság éve volt

háború
2023 február 24., 09:33
comments 2

„Ez az év a kitartás éve volt. A törődés éve. A bátorság éve. A fájdalom éve. A remény éve. Az egység éve. Az elpusztíthatatlanság vad éve. Legfőbb eredménye, hogy túléltük. Nem szenvedtünk vereséget. És mindent megteszünk azért, hogy ebben az évben győzzünk! Dicsőség Ukrajnának!” - ezzel zárta Volodimir Zelenszkij a népéhez intézett beszédét az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulóján.

Az ukrán elnök 15 perces videójában 2022. február 24-ét „életünk leghosszabb, modern történelmünk legnehezebb napjaként” jellemezte, amikor korán keltek és amióta nem aludtak. „Nem ijedtünk meg, nem törtünk össze, nem adtuk meg magunkat” - mondta. Zelenszkij szerint az ukránok megértették, hogy minden egyes holnapért harcolni kell és harcolnak is.

Köszönetet mondott az ukrán embereknek, a katonaságnak és mindenkinek, aki valamilyen módon segít országának a háborúban. A szövetségesekről azt mondta: „Örülök, hogy a nemzetközi Putyin-ellenes koalíció annyira megnőtt, hogy külön megszólítást igényel.

Volodimir Zelenszkij
photo_camera Volodimir Zelenszkij

Megemlékezett a veszteségekről és a tragédiákról is: a szétlőtt szülészetről, a mariupoli színházról, Bucsáról, az Azovstalról. A pusztítás révén szerinte „az egész világ világosan felismerte, hogy mit jelent valójában az »orosz béke«”.Beszélt a háború által megtizedelt családokról és arról, hogy a háború megváltoztatta az emberek szokásait és hagyományait. Régen „a nagyapák mesélték az unokáiknak, hogyan verték meg a nácikat. Most az unokák mesélik a nagyapáknak, hogyan verték meg a rasszistákat. Az anyák és nagymamák régebben sálakat szőttek; most álcahálót szőnek. A gyerekek régebben okostelefont és kütyüket kértek a Mikulástól, most zsebpénzt adnak és adományokat gyűjtenek a harcosainknak.”

Oroszországgal kapcsolatban azt mondta, sosem bocsátanak meg, és nem nyugszanak, amíg „az orosz gyilkosok” meg nem kapják a nemzetközi bíróság büntetését. „Kilenc évvel ezelőtt a szomszéd lett az agresszor. Egy évvel ezelőtt az agresszor hóhérrá, fosztogatóvá és terroristává vált. Nincs kétségünk afelől, hogy felelősségre fogják vonni őket. Nincs kétségünk afelől, hogy győzelem vár ránk” - jelentette ki az ukrán elnök. (RBC Ukraina)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.