Menedékkérőket szállító hajó szenvedett balesetet Dél-Olaszországban, legalább negyvenhárman meghaltak

baleset
2023 február 26., 12:22
comments 2

Legalább negyvenhárom ember halt meg a dél-olaszországi Calabria partjainál, ahol egy több mint száz - egyes források szerint több száz - fős csoportot szállító hajó balesetet szenvedett. A holttesteket folyamatosan sodorja partra a víz, ezért a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

Menedékkérőket szállító hajó szenvedett balesetet Calabriánál
photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Az MTI tudósítása szerint a hajó Törökországból indult, a parttól néhány méterre csapódott a szikláknak, míg más hatósági beszámolók szerint a viharos hullámok törték darabokra. Több lap és az olasz kormánytagok, köztük Giorgia Meloni miniszterelnök és Matteo Piantedosi belügyminiszter nyilatkozatai is megerősítik, hogy a fedélzeten menedékkérők utazhattak, iráni, iraki, pakisztáni és afgán állampolgárok.

Menedékkérőket szállító hajó balesete Calabriánál, Dél-Olaszországban, 2023 február 26-án
photo_camera Fotó: STRINGER/AFP
Menedékkérőket szállító hajó szenvedett balesetet Calabriánál, Dél-Olaszországban
photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A belügyminiszter szerint a tragédia bizonyítja, mennyire elengedhetetlen a határozott fellépés az emberkereskedelem-hálózatokkal szemben. Jelentések szerint 2014 óta több mint 20 ezer ember halt meg vagy tűnt el a tengeren a Földközi-tenger középső szakaszán. (MTI; BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.