Észak-Koreában szokatlan tanácskozást tartottak az élelmezési helyzetről

élelmiszer
2023 február 27., 13:21

Az észak-koreai állami média jelentése szerint az állampárt nagyszabású politikai egyeztetést tartott a mezőgazdaságról, a konferenciát Kim Dzsongun észak-koreai vezető nyitotta meg.

Dél-koreai szakértők szerint ritka, hogy Phenjanban ilyen jellegű egyeztetést tartsanak, ez is annak a jele, hogy az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt.

Becslések szerint legalább 1 millió tonna gabona hiányzik, ez az ország éves szükségletének közel 20 százaléka.

Észak-Korea évtizedek óta súlyos élelmiszerhiánnyal küzd a rossz gazdálkodás, a természeti katasztrófák és a nemzetközi szankciók miatt. Az ENSZ becslései szerint most a lakosság fele szenved szükséget, és az észak-koreaiak 41 százaléka alultáplált.

Jelentések szerint a mostani helyzet már a legsúlyosabb éhínségéhez hasonló, ami az 1990-es években sújtotta az országot, és amiben nemzetközi becslések szerint 100 ezrek haltak meg.

Az élelmiszerhiány miatt az ország 2000 óta először csökkentette a katonáinak járó napi fejadagot is.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség jelentése szerint a Koreai Munkapárt központi bizottsága vasárnap ült össze, hogy sürgősen megtalálják a helyes stratégiát a mezőgazdaság fejlesztésére. A hírügynökség azt nem közölte, hogy Kim Dzsongun mondott-e beszédet a konferencián, de ott volt Kim Dokhun észak-koreai miniszterelnök és Dzso Jongvon, aki a központi bizottság szervezeti igazgatója, és az észak-koreai vezető egyik legfontosabb tanácsadója. A Koreai Munkapárt központi bizottsága rendszeresen összeül a fontosabb témák megvitatására, de most először fordult elő, hogy külön egyeztetést tartottak a mezőgazdaságról.

Km Dzsongun a vasárnapi ülésen
photo_camera Km Dzsongun a vasárnapi ülésen Fotó: STR/AFP

„Ahhoz, hogy több gabonát termeljenek, még több műtrágyára, növényvédő szerre és mezőgazdasági gépre van szükség. Észak-Korea azonban csak ritkán költ ezekre az eszközökre, korlátozott a költségvetés, de tudnának több gabonát termelni, ha a fegyverkezési programra szánt pénzt a mezőgazdaságra költenék” – mondta Nam Szungvuk, a dél-koreai Korea Egyetem professzora.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint az élelmezési helyzet tovább súlyosbodott Észak-Koreában. Phenjan már támogatást kért az ENSZ Világélelmezési Programjától is, de a nemzetközi tárgyalások nem haladnak előre, mert a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a segélyek eljuttatásának ellenőrzéséről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.