Kiszerkesztik a rasszista utalásokat az újra kiadott James Bond regényekből

KULTÚRA
2023 február 27., 21:12
comments 15

Áprilisban lesz a 70 éves első James Bond regény, a Casino Royale. Ebből az alakalomból újra kiadják Ian Fleming James Bond-regényeit, de a Guardian cikke szerint egy kis módosítással: eltávolítanak belőlük számos rasszista kifejezést és etnikai utalást, valamint figyelmeztetik az olvasókat arra, hogy a könyvekben általuk sértőnek tartott kifejezések is előfordulhatnak.

A szerzői jogokat birtokló Ian Fleming Publications szakértőket kért fel, hogy nézzék át a szövegeket, és tegyenek változtatási javaslatokat a rasszizmus elkerülése érdekében. Végül a könyvekből szinte minden esetben kihagyták a fekete bőrű emberekre használt N-betűs szót, valamint a mellékszereplők etnikai hovatartozására való, ma már nem PC utalásokat. Az újra kiadott könyvek egyúttal egy megjegyzést is tartalmaznak majd, amelyben elmagyarázzák a változtatások jellegét.

photo_camera Az Élni és halni hagyni című, 1973-as film plakátja, rajta Roger Moore, mint a 007-es ügynök. Fotó: Photo12 via AFP

Az explicit rasszista etnikai gúnynevek és megnevezések kiszerkesztésén kívül egész mondatokat írnak át, amelyekben a kora 20. század felsőosztálybeli brit rasszizmusában szocializálódott Fleming erős utalásokat tesz arra, mit is gondol különböző népcsoportokról. Az Élni és halni hagyni című könyvben például Bond Bond egy harlemi éjszakai klubba látogat, ahol Fleming eredetileg úgy jellemezte a főként feketékből álló közönséget, mint amely " liheg és röfög, mint disznók a vályúnál". Az új változatban ehelyett ez a mondat szerepel: "Bond érezte a vibráló feszültséget a teremben".

A Ian Fleming Publications közleménye szerint a változtatásoknál a szerző "iránymutatásait" követték. "Az Élni és halni hagyni című könyvben olyan változtatásokat hajtottunk végre, amelyeket ő maga engedélyezett" - állt a közleményben.

Nem a James Bond regények az elsők, amelyeket a mai kor érzékenységeinek fényében átírnak. Nemrég például Roald Dahl Charlie és a csokigyár című könyvének legújabb kiadásában finomítottak pár kifejezést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.