Nem biztos, hogy „menthető” állapotban van a budapesti székhelyű orosz „kémbank”

gazdaság
2023 február 27., 09:38

Hosszú ideje zárolva vannak a budapesti székhelyű, de orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) pénzeszközei a világ egyik legnagyobb pénzügyi értékpapír-tranzakciós cége, az Euroclear rendszerében. A hvg.hu azt írja, egy kiszivárgott dokumentum szerint a bank próbálta feloldatni a zárolást, de a belga pénzügyminisztérium hajthatatlannak tűnik, pedig még Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is lobbizott a bank érdekében.

A hvg birtokába került, tavaly december közepén a Nemzetközi Beruházási Bank menedzsmentjének kiküldött levél szerint a bank egyik vezetője azt írta, a belga pénzügyminisztérium közbenjárására nem szabadítják fel a bank azon pénzeszközeit, amelyeket az Euroclearben az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók keretében zároltak. A levél szerint az Euroclear a sajtóban „kémbankként” is emlegetett budapesti Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközeit is zárolta, illetve az áll benne, hogy a belga pénzügyminisztérium véleménye szerint az IIB nem bizonyította, hogy nem a szankciókkal sújtott személyek vagy szervezetek ellenőrzése alatt állnak. A belga pénzügyminisztérium szerint a „kémbank” igazgatótanácsának több tagja kapcsolatban áll az orosz kormányzattal, utóbbi pedig így ellenőrző befolyással bír az IIB-re.

photo_camera Fotó: Nagy Zoltán/MTI/MTVA

A hvg birtokába került dokumentum szerint az IIB 2022-ben szinte az összes likviditási tartalékát felélte, ezért az Euroclearben lévő pénzeszközei nélkül a bankot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, vagy kénytelen lesz már 2023 májusában átstrukturálni a kötvényeit. A cikk szerint a tavaly decemberi levél az idei első negyedévre olyan súlyos hiányt prognosztizált, amit a hitelportfólió értékesítésével sem tudnának pótolni. De ha még a hitelei egy részét el is adná a bank, az eladási árengedmények miatt ez újabb jelentős veszteségekhez vezetne.

A bankot egyébként február 17-én kibertámadás érte, amit a bank elismert, közleményében viszont, ahogy a hvg is írja, azt sugallta, hogy a hackerek által megszerzett, majd széles körben terjesztett belső banki dokumentumok hamisak, a hvg azonban úgy tudja, a kiszivárogtatott dokumentumok nagyon is valósak.

A hackerek nem teljesen mellékesen azon a napon törték fel a bank levelező szervereit, amikor Bulgária bejelentette, hogy augusztustól kilép az IIB-ből. Ahogy a hvg írja, a bolgár kilépés azért is érinti érzékenyen a bankot, mert így a bankban a 45,44 százalékos orosz résztulajdon könnyen többségivé válhat. A bankban a második legnagyobb tulajdonos – és egyben egyedüli európai részvényes – Magyarország 25,27 százalékkal, de részvényes még Kuba, Mongólia és Vietnám. Ha az orosz tulajdoni hányad többségivé nőne, akkor a bank még inkább ki lenne téve a háború miatt bevezetett szankcióknak.

A legutóbbi kormányinfón arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány a többségi tulajdon megszerzését, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a bank, amely több „NATO-tagállam” részesedésével működött, azok kilépése után „rendkívül nehéz helyzetben van”, ehhez pedig hozzátette: „nem tudom, hogy megmenthető-e”.

Kiemelt videóink