Finnország megkezdte a határkerítés építését az orosz határon

külföld
2023 február 28., 19:04

Megkezdi az Oroszországgal közös határszakaszon a kerítésépítést Finnország, jelentette be kedden a finn határőrség. Még júniusban fogadták el az erről szóló jogszabályt, a novemberben közzétett tervek szerint az építkezést három fázisban valósítják meg:

  • Először egy három kilométer hosszú kísérleti kerítés épül az imatri határátkelőnél 2023 márciusában.
  • A tapasztalatok alapján a második szakaszban további 70 kilométernyi kerítés épül a határátkelők közelében lévő területeken, 2023 végén kezdődően.
  • A kormány a költségvetésben már elkülönített hatmillió eurót a kísérleti programra és 139 millió eurót a második szakaszra. A teljes projektre mintegy 380 millió eurót szánnak.

A teljes projektet 2025-ben vagy 2026-ben fejezik be. A három méter magas akadályt szögesdróttal látják el, egyes helyeken éjjellátó kamerákkal, lámpákkal és hangszórókkal lesz felszerelve. A finn kormány a beruházást azzal indokolta, hogy az ország így tud megelőzni egy esetleg orosz hibrid támadást, például ha Moszkva migránsokkal árasztaná el a finn határt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.