Semjén törvénymódosítására hivatkozva venné el a kübekházi iskola épületét az egyházmegye

oktatás
2023 február 28., 19:18
comments 18

Elvenné a katolikus egyház a kübekházi iskola és óvoda épületének tulajdonjogát az önkormányzattól egy tavaly decemberi törvénymódosításra hivatkozva, számolt be az RTL Híradója. A Semjén Zsolt által beterjesztett jogszabály-módosítás újranyitotta az 1991-es kárpótlási törvényt úgy, hogy

az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak amelyeket korábban nem kértek vissza, mert nem tudták volna őket fenntartani, vagy olyanokat, amelyek nem is voltak soha egyházi tulajdonban.

A kübekházi intézményt 13 éve működteti a katolikus egyház, a polgármester szerint idáig nagyon jól működtek együtt.

„Evőeszközöket vettünk az óvodásoknak, most készül a sószobájuk, a fejlesztőszobájuk, az öltözőjük, a vezetői irodájuk. És akkor derült égből villámcsapásként ért bennünket, hogy a törvény erejénél fogva ha az egyház bejelenti az igényét, akkor nincs apelláta, az önkormányzatoknak föl kell tartani a kezüket, és át kell adni az ingatlanvagyont”

– magyarázta a RTL Híradójának Molnár Róbert. A polgármester szerint hétfőn kapták meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye levelét a püspök aláírásával, hogy igényt tartanak a kübekházi iskola és óvoda 450 millió forintot érő épületeire. Molnár hozzátette:

„Teljes bizonytalanságba kerülnek az önkormányzatok, hogy bemehetnek-e majd abba az épületbe, lesz-e beleszólásuk a programokba, a különböző szabadidős tevékenységekben igénybe veheti-e majd az önkormányzat az épületet? Attól félek, hogy nem.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.