Sötét kommunista időket érez az egészségügyi államtitkár

Egészségügy
2023 február 28., 10:56
comments 40

Egy napig tartó hallgatás után az Országgyűlésben szólalt meg Takács Péter egészségügyi államtitkár azzal kapcsolatban, hogy a kormány visszanyesné a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogköreit. A hétfőn benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt módosítás megszüntetné az orvosok kötelező kamarai tagságát.

„Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait” - mondta Takács.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára
photo_camera Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A MOK küldöttközgyűlése február elején szavazta meg, hogy a háziorvosok ne írják alá új ügyeleti szerződéseiket az Országos Mentőszolgálattal. A Kamara ügyeleti akciója megtorpedózta Takács Péter egészségügyi államtitkár eddigi legfontosabb reformját.

A testület vezetői korábban elmondták, nem önmagában az ügyeleti rendszer átalakítását akarják megfúrni, hanem ezen keresztül akarják rábírni a kormányt az érdemi tárgyalásra.

A Kamara azt követeli, vonják vissza a vitatott, egyeztetés nélkül meghozott intézkedéseket, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Továbbá azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak, amiről valóban egyeztetnek velük.

Svéd Tamás, Kincses Gyula és Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara vezetői
photo_camera Svéd Tamás, Kincses Gyula és Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara vezetői Fotó: Kristóf Balázs/444

Takács Péter államtitkár szerint „a legsötétebb kommunista időket” idézi az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban, írja az MTI.

A kommunistázás azért is érdekes, mert a MOK vezetői hétfőn éppen az 50-es éveket idéző koncepciós eljárásról beszéltek.A nyílt fenyegetés vádja a törvénymódosítás indoklásában is megjelent. Ezzel arra céloz a kormány, hogy a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke egy levélben „sztrájktörőknek” nevezte azokat, akik aláírják az ügyeleti szerződéseket.

A MOK szerint szó sincs fenyegetésről, ellenkezőleg: az elnökség egyetlen háziorvos ellen tett panaszt, aki megyei kollegiális vezetőként - vagyis az állam képviselőjeként - „fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására”.

Takács 2007 és 2015 közt a MOK országos elnökségének tagja volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.