75 perc alvással evezte végig Rakonczay Gábor a 410 kilométeres magyar Duna-szakaszt

sport
2023 március 01., 07:41

Rakonczay Gábor 58 óra 47 perc alatt végigevezte Dunakilitiitől Mohácsig a Duna 410 kilométeres magyarországi szakaszát. Az új rekord felállítása során a viharos erejű széllel, az alváshiánnyal és az éjszakai körülményekkel is meg kellett küzdenie az extrémsportolónak, akinek a kajakja egyszer fel is borult.

Honnan jött az út ötlete?

Kaptam egy telefont, hogy lenne-e kedvem átevezni a Duna magyarországi szakaszát, ami végig online követhető lenne. Erre én felhívtam egy kajakoktató ismerősömet, aki elmondta, hogy még senki sem evezett végig a Dunán 4 napnál rövidebb idő alatt, de inkább 7 nap a jellemző. Addig azt hittem, hogy hetente csorog le valaki a Dunán, de amikor kiderült, hogy mégsem, azonnal mondtam, hogy benne vagyok a projektben.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mennyit készültél kifejezetten erre az evezésre?

Márciusban lesz Olaszországban egy ultrafutó világbajnokság, amelyre már két éve készülök, ezért az evezés előtti este még 20 kilométer fokozót futottam a Margitszigeten. Az evezésre csak pár alkalommal edzettem. Egyszer például Esztergomból eveztem le Budapestig, ami 60 kilométer volt, de inkább a projekthez megfelelő hajó kiválasztása és megismerése volt a fontos. Viszont mivel itt is az a lényeg, hogy az ember a start után 20-30 órával is tudjon még haladni, nagyon hasonlított a kihívás az ultrázásra.

Milyen felszerelést vittél magaddal a kajakban?

Kompozit tengeri kajakkal mentem, amely sokkal sérülékenyebb, mint egy hagyományos kajak, viszont ezzel egy stabil átlagsebességgel lehetett haladni. A hajóban a kötelező felszereléseket vittem magammal: ilyen a második mentőmellény, a vontatókötél és az elsősegélydoboz. Emellett még pár energiaszelet, kávé és szénhidrátgél volt nálam. A többi felszerelést a kísérőcsapat szállította kisbusszal a szárazföldön.

Milyen gyakran ettél?

Futásnál nagyjából 40 percenként kell bevinni ételt, evezésnél viszont kevesebb energiát használ el az ember. Négyszer ettem főételt, a köztes időszakokban pedig gélt fogyasztottam, plusz pár szendvicset a változatosság kedvéért. A főételeket a parton ettem meg, ezek dehidratált készítmények voltak, melyekből ki van vonva a víz, de forró vízben megdagadnak.

Rakonczay speciális kajakja
photo_camera Rakonczay speciális kajakja Forrás: Yettel

Mennyit aludtál az út során?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.