Az FBI szerint valószínűleg laborból indult a koronavírus-járvány

járvány
2023 március 01., 15:07
comments 8

„Az FBI már egy ideje úgy látja, nagy valószínűséggel laboratóriumi incidens okozta a járványt” - mondta Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda vezetője a Fox Newsnak.

Ez az első alkalom, hogy egy tisztviselő nyilvánosan beszél az FBI titkosított koronajelentéséről, ami összhangban van az amerikai energiaügyi minisztérium következtetéseivel.

Wray szerint Kína minden erejével igyekezett homályban tartani, miként indulhatott útjára a világjárvány 2019 végén. A kínai vezetés ugyanakkor politikai manipulációval vádolja Washingtont, a külügyi szóvivő teljesen hiteltelennek nevezte az amerikaiak állításait.

photo_camera Christopher Wray, az FBI igazgatója 2020-ban Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A vírus eredetére vonatkozó, egymásnak ellentmondó hipotézisek középpontjában vagy egy azonosítatlan állat áll, amiről a vírus emberre terjedt, vagy egy vuhani kínai kutatólaboratórium, amiből a vírus véletlenül szivároghatott ki.

Az eredeti, 2021-es amerikai hírszerzési jelentés szerint a Covid-19 először a kínai Vuhanban terjedt el, legkésőbb 2019 novemberében, amikor a Vuhani Virológiai Intézet három kutatója (akik állítólag részt vettek a koronavírus-kutatásban) eléggé betegek lettek ahhoz, hogy kórházi ellátást kérjenek.

A tudományos közélet 2021 közepe óta egyre inkább hajlott a laboratóriumos elmélet felé, de továbbra sem mondhatunk semmit biztosra. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.