Az amerikai hírszerzés szerint a vuhani labor három kutatója is covidra utaló tünetekkel került kórházba 2019 novemberében

járvány
2021 május 25., 09:45

Egy eddig nem ismert amerikai hírszerzési jelentés szerint a kínai Vuhan Virológiai Intézet (VVI) három kutatója is annyira megbetegedett 2019 novemberében, hogy kórházi ellátásra szorultak - írja a Wall Street Journal.

A jelentést Trump kormányzásának utolsó napjaiban adták, és eszerint a laboratórium több kutatója is olyan tüneteket produkált, melyek a Covid-19 fertőzésre és a szezonális influenzára egyaránt jellemzőek. A jelentést ismerő források közül van olyan, aki szerint az információ érdekes, de további nyomozásra és megerősítésre lenne szükség, más szerint viszont kimagasló minőségű és precíz volt, és csak annyi hiányzott belőle, hogy miért betegedtek meg konkrétan a kutatók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen a napokban készül arról dönteni, hogy mi legyen a következő lépés a Covid-19 eredetének vizsgálatában.

Balra a P4 laboratórium a wuhani Virológiai Intézet területén, ahol a világ legveszélyesebb betegségeit kutatják.
photo_camera Balra a P4 laboratórium a vuhani Virológiai Intézet területén, ahol a világ legveszélyesebb betegségeit kutatják. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Mint az közismert, epidemiológusok és virológusok szerint 2019 novemberében kezdett el terjedni Vuhan városában a SARS-CoV-2 vírus, bár az első hivatalos megbetegedést csak december 8-án regisztrálták. A vuhani laboratórium azóta sem osztott meg nyers adatokat, biztonsági naplókat és laboratóriumi feljegyzéseket a denevérekben előforduló koronavírussal kapcsolatos munkájáról, amit sok szakember a vírus legvalószínűbb forrásának tart.

Kína cáfolja, hogy a vírus a laborból szabadult volna ki. Vasárnap a kínai külügyminisztérium azt közölte, hogy az Egyesült Államok figyelemelterelésre használja a laborról szóló elméletet. Emellett a WHO következtetésére hivatkoztak, amit a szervezet azután adott ki februárban, hogy látogatást tettek a VVI-ben. Eszerint nagyon valószínűtlen, hogy a vírus a laborból került volna ki. Kína Nemzeti Egészségügyi Bizottsága és a VVI egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt nyilatkozta: „Továbbra is komoly kérdéseink vannak a Covid-19 járvány legkorábbi napjaival kapcsolatban, beleértve a Kínai Népköztársaságból való eredetét is”, hozzátéve, hogy nem kívánják befolyásolni a WHO folyamatban lévő, a SARS-CoV-2 eredetére vonatkozó kutatását.

Dr. Shi Zhengli virológus a laboratóriumban.
photo_camera Dr. Shi Zhengli virológus a laboratóriumban. Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

Shi Zhengli, a VVI vezető denevérkoronavírus-szakértője szerint a vírus nem szivárgott ki az általa vezetett laboratóriumból. A WHO-nak azt mondta, az összes munkatársat tesztelték Covid-19 antitestre, és mindannyiuknak negatív lett a tesztje, a csapatában pedig nem cserélődtek emberek. Marion Koopmans, ott dolgozó holland virológus az NBC News-nak márciusban azt mondta, hogy a VVI néhány munkatársa 2019 őszén valóban megbetegedett, de ezt átlagos, szezonális betegségnek vélte.

Bár Kínában gyakori, hogy az emberek rögtön kórházba mennek, ha betegek, ettől függetlenül lehet jelentősége annak, hogy ha nem sokkal a járvány azonosítása előtt ugyanabból a koronavírusokkal dolgozó csapatból többen is hasonló tünetekkel mentek kórházba. David Asher, aki Mike Pompeo külügyminiszter megbízásából a vírus eredetét vizsgáló munkacsoportot vezette, korábban azt mondta, hogy kételkedik a véletlenben: szerinte elég valószínűtlen, hogy három, fokozottan védett körülmények között dolgozó ember egyszerre súlyos influenzában betegedjen meg, és ennek ne legyen köze a koronavírushoz.

A Biden-adminisztráció egyetlen tényállást sem vitatott a jelentés alapján összeállított ismertetőben, amelyet az amerikai hírszerző ügynökségek is ellenőriztek. Ugyanakkor több amerikai tisztviselő a hírszerzést „vélelmezettnek” minősítette, amely további feltárásra érdemes, de önmagában nem meggyőző.

Azt azonban, hogy ez összeesküvés-elmélet, vagy tényleg a laborból indult a vírus, csak a kínai hatóságok együttműködésével lehetne kivizsgálni, és ők ebben nem túl együttműködőek. Bár a WHO szerint valószínűbb, hogy állati közvetítéssel terjedt emberre a vírus, a laborból való kiszivárgás elméletét nem tudták teljes körűen kivizsgálni, és további vizsgálatokat szorgalmaznak.