Újabb egy évig maradhatnak az ukrajnai menedékesek Magyarországon

háború
2023 március 01., 13:43
comments 1

A kormány keddi rendeletében meghosszabbította az ukrajnai menedékesek magyarországi védelmét, hívta fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság.

Vagyis azok, akik az ukrajnai háború kitörése óta menedékes státuszt kaptak, jövő márciusig továbbra is jogszerűen élhetnek Magyarországon, dolgozhatnak, lakást bérelhetnek, iskolába járhatnak és egészségügyi szolgáltatást is igénybe vehetnek.

Bár a menedékes igazolványokon 2023-as lejárati dátum szerepel, az érintetteknek nincs ezzel teendőjük.

Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én
photo_camera Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én Fotó: Kiss Bence/444

A KSH adatai szerint tavaly szeptemberig több mint 27 ezren kaptak menedékes státuszt, ennél frissebb adat nincs. A háború elején különösen nehéz volt igazolványt szerezni, muszáj volt bemenni hozzá az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ügyfélszolgálatára.

A szabályok szerint az Ukrajnából érkező magyar állampolgároknak automatikusan jár minden, ami a menedékes státuszt kapó ukránoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.