Völner és Schadl elintézte, hogy soron kívül tehessen végrehajtói szakvizsgát az, aki most a Legfőbb Ügyészség ügyésze

belföld
2023 március 01., 05:55

A korrupcióval megvádolt Völner Pál és Schadl György közbenjárásával intézték el, hogy a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkára, Pintér Sándor volt titkárságvezetője soron kívül tehessen végrehajtói szakvizsgát. Most pedig a Legfőbb Ügyészségen ügyész, írja a Telex.

Mint a lap írja 2021 októberében olyan sokan szerettek volna végrehajtói szakvizsgát tenni, hogy a Jogakadémia titkárságán álltak sorban könyörögve, hogy nyissanak új vizsgaidőpontot. Úgy tűnt, hogy ennek a kérésnek nem fognak eleget tenni, de végül október 8-án váratlanul megnyitottak egy új időpontot 8 személyre, amiből 4 hely rögtön foglalt is volt.

Ezt intézhette el Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, akiket a nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és egy meg nem nevezett parlamenti kabinet munkatársa keresett meg a kéréssel, hogy szükség lenne új vizsgaidőpontra.

Az egyik beprotezsált jelentkező Bodnár Bence volt.

„Még egy név beúszott. (…) Valami Bodnár Bence nevű. Aki a BM egy fontos emberének a kabinetjében van” - mondta Völner Pál Schadlnak.

A Telex értesülései szerint Bodnár Bence a Belügyminisztérium helyettes államtitkára volt 2018. és 2019. augusztus 31. között, és valaki szintén ezen a néven dolgozott Pintér Sándor belügyminiszter titkárságvezetőjeként.

Völner Pál ezután levélben kereste meg Szabó Imrét, a végrehajtói szakvizsgákat szervező Jogakadémia akkori vezetőjét, hogy biztosítson plusz vizsgaidőpontot a négy protezsált embernek. A vizsgaidőpont megnyílt, és még arra is figyeltek, hogy a protezsáltak elsőként csaphassanak le a nyolc meghirdetett helyre.

Az október 14-i vizsga előtt pedig a vizsgabizottság egyik tagja, Jeney Orsolya, korábbi helyettes államtitkár még külön is felhívta Völner Pált és Schadl Györgyöt, hogy „ki az, aki figyelmet érdemel”. Völner csak Bodnár nevére emlékezett. A Telex úgy tudja, hogy Bodnár letette a vizsgát, de végül nem lett végrehajtó. A Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője azonban megerősítette a lapnak, hogy Bodnár Bence 2022. december 1-től a Legfőbb Ügyészség Közérdekvédelmi Főosztályán dolgozik ügyészként.

Az évtized korrupciós perének összesen 22 vádlottja van, élükön Schadl Györggyel és Völner Pállal. A vád szerint Schadl a végrehajtói kar elnökeként százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki. Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért az ügyészség.