A háború kitörése óta először találkozott az amerikai és az orosz külügyminiszter

háború
2023 március 02., 14:44

Antony Blinken röviden találkozott Szergej Lavrovval a G20 indiai csúcstalálkozóján, ahol az amerikai külügyminiszter azt mondta orosz kollégájának, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát, „ameddig csak kell”.

Az ukrajnai háború egy évvel ezelőtti kezdete óta ez az első alkalom, hogy négyszemközt beszéltek egymással. Legutóbb 2022 januárjában Genfben találkoztak. A amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy a Delhiben tartott mostani megbeszélés kevesebb mint 10 percig tartott.

Blinken azt is elmondta Lavrovnak, hogy Oroszországnak szabadon kell engednie a bebörtönzött amerikai Paul Whelant, és Oroszországnak újra csatlakoznia kell az Új START nukleáris fegyverzet-ellenőrzési szerződéshez, amiből nemrég kilépett.

photo_camera Fotó: ANDREW HARNIK/AFP

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője azt mondta újságíróknak, hogy Blinken „kiábrándította” Lavrovot minden olyan elképzelést illetően, ami szerint az USA Ukrajnának nyújtott támogatása ingadozna. A tisztviselő nem árulta el, hogyan reagált Lavrov, de szerinte semmi sem utalt arra, hogy Oroszország a közeljövőben irányt váltana.

Az orosz külügyminisztérium közölte, Blinken kérte, hogy beszélhessen Lavrovval, de nem kommentálták a beszélgetést.

A világ 19 leggazdagabb országát és az Európai Uniót magában foglaló G20-ak a világgazdasági teljesítmény 85 százalékát és lakosságának kétharmadát adják. (BBC)