Argentína felmondta a Falkland-szigetekről a britekkel kötött egyik megállapodását

külföld
2023 március 02., 21:38

Argentína felmondta a Falkland-szigetekre vonatkozó egyik megállapodását Nagy-Britanniával.

Santiago Cafiero argentin külügyminiszter brit hivatali partnerével, James Cleverlyvel az újdelhi G20-csúcson tartott megbeszélése után jelentette be, hogy kivonul az úgynevezett Foradori–Duncan-egyezményből.

Azt mondta, az argentin kormány újból tárgyalásokat akar nyitni a dél-atlanti Falkland-szigetek szuverenitásáról, és ezért találkozót javasol brit képviselőkkel az ENSZ New York-i székhelyén.

Cleverly azonnal reagált az elhangzottakra: „a Falkland-szigetek brit terület”, a helyi lakosoknak jogukban áll dönteni sorsukról, és úgy határoztak, hogy a brit korona fennhatósága alá tartozó, tengeren túli terület maradnak.

A 2016-os Foradori-Duncan-egyezség egy közös állásfoglalás, ami a sziget körüli gáz- és olajkitermelést, a hajózást és a halászatot szabályozza. A mostani argentin vezetés szerint a korábbi kormány ezzel túl sok engedményt tett Londonnak.

Az argentin River Plate szurkolói trágár transzparenssel üzennek a briteknek a Falkland-szigetekkel kapcsolatban 2015. február 6-án.
photo_camera Az argentin River Plate szurkolói trágár transzparenssel üzennek a briteknek a Falkland-szigetekkel kapcsolatban 2015. február 6-án. Fotó: Juan Mabromata/AFP

A Falkland-szigetek 1833 óta van Nagy-Britannia fennhatósága alatt. 1982. április 2-án hajnalban argentin csapatok szálltak partra a szigetcsoporton, hogy bekebelezzék azt, de London jelentős kontingenst vezényelt oda, és a 11 hétig tartó, több mint 900 halálos áldozattal járó háborút megnyerte.

A szigetcsoport lakói 2013-ban népszavazáson nagy többséggel kinyilvánították, hogy továbbra is Nagy-Britannia része kívánnak maradni. A területi vitának újabb lendületet adott, hogy az óceáni talapzaton hatalmas olajvagyonra bukkantak, részben ezért Argentína továbbra is igényt tart az általa Malvinas-szigeteknek nevezett térségre. (MTI)

Kiemelt videóink