Az oroszok szerint ukrán diverzánsakció történt az oroszországi Brjanszk megyében

háború
2023 március 02., 14:46

Ukrán diverzánsok hatoltak be a Klimovó járásbeli Ljubecsane községbe és dróntámadás érte a tőle kb. 15 kilométerre található Szusane falut – közölte Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megye kormányzója.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a védelmi minisztériummal együtt műveletet indított az orosz területre behatoló „nacionalisták” likvidálására. A TASZSZ a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a több tucatnyi fegyveres Ljubecsane mellett Szusanébe is behatolt és legalább hat túszt ejtett. A hírügynökség informátora szerint az incidensnek több civil halottja és sebesültje volt.

A diverzánsok a kormányzó szerint tűz alá vettek egy mozgó járművet, aminek következtében egy ember meghalt, egy 10 éves gyerek pedig megsebesült. A helyi hatóságok cáfolták azokat a híreket, amik szerint a támadás egy iskolabusz ellen irányult, és emlékeztettek rá, hogy a határövezetben korábban áttértek a távoktatásra.

Putyin: Terrortámadás történt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője terrortámadásnak minősítette a történteket, és közölte, hogy intézkedések történtek a terroristák megsemmisítésére. Annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy az incidenst a Kreml kapcsolatba hozza-e az ukrán hatóságokkal, a rendvédelmi szervek által folytatott vizsgálat hatáskörébe utalta.

A szóvivő nem kívánt választ adni arra a kérdésre, hogy a támadás megváltoztatja-e a „különleges hadművelet” státusát. Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatos tájékoztatást kap a Brjanszk megyében kialakult helyzetről az FSZB, a védelmi tárca és az orosz nemzeti gárda vezetésétől, valamint a régió kormányzójától.

Vlagyimir Putyin mosolyog az íróasztala mögül 2023 március 2-án a Kremlben
photo_camera Putyin az irodájában március 1-én. Fotó: Mihail Mecel/AFP

Vlagyimir Putyin is terrorcselekményként jellemezte az esetet. „Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határ menti területre és civilekre nyitottak tüzet” – mondta az orosz diktátor egy online oktatási tanácskozáson. Putyin szerint a támadók látták, hogy egy civil autót, egy közönséges Nivát támadtak meg, amiben civilek és gyerekek ültek, amikor tüzet nyitottak rá.

Az ukránok szerint ez provokáció

Az ukrán elnök egyik főtanácsadója szándékos provokációnak nevezte azokat a jelentéseket, amik szerint az ukrán erők szabotázsakciót hajtottak végre Brjanszk régióban.

Mihajlo Podoljak szerint „a történet az ukrán szabotázscsoportról az Oroszországi Föderációban klasszikus szándékos provokáció”, „az Oroszországi Föderáció meg akarja ijeszteni a népét, hogy igazolja a másik ország elleni támadást és a növekvő szegénységet a háború első éve után”.

További állítólagos ukrán akciók

Azt mondta, az orosz biztonsági tanács a történtek miatt nem fogja előbbre hozni a péntekre beütemezett ülését. Putyin viszont elhalasztotta a csütörtökre tervezett pjatyigorszki látogatását.

Roman Sztarovojt, a szintén az ukrán határ mentén fekvő Kurszk megye kormányzója azt írta a Telegramon, hogy Tyotkino községet ukrán belövések érték, többen megsérültek. Sztarovojt szerint az orosz hadsereg viszonozta a tüzet.

A Tula megyei Berezovszkij községben a RIA Novosztyi szerint egy 1,5 méter átmérőjű, robbanás okozta gödröt fedeztek fel a helyiek. A hatóságok feltételezése szerint a kráter egy drón lezuhanásának nyoma lehet.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov Live médiacsatornán azt állította, hogy az ukrán ellenőrzés alatt lévő Zaporizzsja városban az okozta több ember halálát, hogy az ukrán légvédelem lakóépületek felett próbálta meg elhárítani a katonai létesítmények elleni orosz rakétatámadást. Rogov szerint az eltalált rakéta, és a légvédelmi rakéta lezuhanása miatt egy háznak három emelete omlott össze. Három lakó meghalt, további hármat kórházba kellett szállítani.

Az FSZB közölte, hogy az orosz Távol-Keleten lévő Habarovszkban őrizetbe vett egy helyi lakost, aki együttműködött az ukrán felderítéssel, katonai objektumokra vonatkozó adatokat kísérelt meg eljuttatni az ukránoknak. (MTI)

Kiemelt videóink