A magyar állam inkább költ a bürokráciára, mint a szociális ellátásra

gazdaság
2023 március 02., 08:35

A negyedik legkevesebbet költi a magyar állam az EU-ban a szociális jogok és ellátások biztosítására, írja a Népszava az állami kiadásokat összehasonlító 2021-es Eurostat adatokra hivatkozva. Ugyanakkor az állam az átlagnál többet költ saját magára.

photo_camera Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

A kormányzati bürokráciával kapcsolatos kiadások az uniós tagállamokban átlagosan a GDP hat százalékát emésztették fel, ugyanez Magyarországon 2021-ben nyolc százalék volt, írja a lap. Az egész EU-ban harmadik legdrágábban működő állam volt a magyar, épp hogy csak lemaradtunk a dobogó tetejéről, ahol az olaszok és a finnek álltak. Az uniós átlag felett költ a magyar kormány vallási és kulturális, valamint szabadidős támogatásokra, ezen a területen a legelső az uniós országok között.

A magyar állam 2021-ben a GDP 48,4 százalékát költötte el, uniós átlagban ugyanez az arány 51,5 százalék volt, vagyis a magyar állam újraelosztása egy kicsivel maradt el az átlagtól.

Az sem mindegy, hogy az egyes országok mire fordítják az adókat: a 2021-ben a Covid-járvány miatt az EU-ban a gazdasági támogatások, valamint a szociális és egészségügyi kiadások ugrottak meg, ami pont nem igaz Magyarországra.

2021-ben uniós államok átlagosan a GDP-jük 8,1 százalékát költötték az egészségügyi kiadásokra, ugyanez Magyarországon csak 5,6 százalék.2020-ban az állam a bruttó hazai termék (GDP ) 6,4 százalékát fordította erre a célra, vagyis 2021-ban 1,2 százalékkal kevesebbet, mint két éve.

Hasonló a helyzet a szociális, jóléti kiadásokkal: az uniós kormányok jelentős többsége a Covid-járványra, illetve a lezárásokra válaszul jelentősen növelték ezen kiadásokat. Az EU-ban szociális kiadásokra 2020-ban a GDP 22,6, 2021-ben pedig 21 százalékát fordították. Ezzel szemben a magyar költségvetés 2020-ban a GDP 13,5 százalékát, 2021-ben pedig 13,1 százalékot költöttek el szociális kiadásokra, ez a negyedik legalacsonyabb adat Európában.

A szociális kiadásokon belül a magyar állam kifejezetten keveset költ betegbiztosításra, de a nyugdíjkiadások sem érik el az uniós átlagot. Szociális kiadásokon belül egyedül a családi támogatások haladják meg azt, de azok sem kiemelkedő mértékben.