Európai Bizottság: A MOK-törvény is veszélybe sodorhatja a Magyarországnak szánt EU-s pénzeket

eu
2023 március 02., 18:29

„A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából” – válaszolta az Európai Bizottság szóvivője a Magyar Orvosi Kamara működését átalakító törvényről érdeklődő Népszavának.

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Budapesten 2022. május 9-én.
photo_camera Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Budapesten 2022. május 9-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A lap szerint ez arra utalhat, hogy a kormány nem teljesítette a társadalmi egyeztetésre és hatástanulmány elkészítésére tett brüsszeli vállalásait, ezzel pedig veszélybe sodorhatja az EU járvány utáni helyreállítási alapjából származó támogatások egy részét.

A Népszava szerint a MOK-os törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják. A kormány március végére ígérte a 27 feltétel teljesítését. Az első fizetési kérelem csak azután érkezhet meg Brüsszelbe, hogy a végrehajtást az Európai Bizottság, majd a pénzügyminiszterek tanácsa is kedvezően értékelte, ami hónapokig tarthat.