Az egészségügyi államtitkár megállapította, hogy a magyar baloldal a vérében hordozza a feljelentéskultúrát

Vér
2023 március 03., 06:48

Miután az Európai Bizottság is jelezte, hogy a kötelező kamarai tagságot megszüntető MOK-törvény veszélybe sodorhatja az EU járvány utáni helyreállítási alapjából származó támogatások egy részét, Takács Péter egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek úgy reagált:

meglepődött volna, ha a feljelentéskultúrát a vérében hordozó magyar baloldal nem fordult volna az Európai Bizottsághoz.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára
photo_camera Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az államtitkár szerint a bizottságnak ugyanakkor semmi köze ehhez az ügyhöz. Az interjúban Takács arról beszélt, hogy szerinte a Magyar Orvosi Kamara a baloldal megrendelésére ellenezhette az új ügyeleti rendszer bevezetését. Az államtitkár azért gyanítja ezt, mert október végéig azt hitte, valódi szakmai párbeszédre kerülhet sor, akkor azonban történt valami, ami szerinte alkalmas arra, hogy azt az érzetet keltse, itt politikai befolyásoltságról van szó.

Ugyanakkor Svéd Tamás, a kamara titkára a 444-nek erről azt mondta, Takács a nyár elején még a kamara terveivel egybecsengő programot hirdetett meg. „Ezután hosszú csend következett, a nyár végéig ígért részletes, leírt program nem érkezett meg ősszel sem, végül csak a kormány által már elfogadott törvénytervezetet kaptuk meg az elfogadása előtt néhány nappal. A sajtó erről is előbb tudott, mint mi.” Hiába mondták el, mi nem tetszik nekik a tervezetben, azok lényegében változatlanul jelentek meg. Decemberben az államtitkár már arra hivatkozott, hogy a rendeletcsomag már a nyomdában van, az elhangzott javaslatok és kritikák nem befolyásolhatják.

Miután a kormány pár nap alatt átverte a parlamenten és Novák Katalinon a kamarai tagságot felszámoló törvényt, a MOK szerint már az első pár órában több mint 2500-an nyilatkoztak arról, hogy megtartják a tagságukat.