Gusztavjev elvtárs 1945-ös üzenete a mai napig olvasható a Buday László utcában

belföld
2023 március 05., 10:54
comments 36

Új szenvedélyünkké vált a városi régészet. Egy gyömrői SZDSZ-es matricával kezdődött, egy 1950-es, május elsejei graffitivel folytatódott és egy negyvenes évek második feléből származó kommunista jelmondattal teljesedett ki sorozatunk. De itt nem állunk meg, lett azóta még régebbi feliratunk, de előbb nézzünk néhány, az olvasóinktól kapott érdekesebb, a városi régészeknek becses darabot.

A második világháború utáni újlipótvárosi kommunisták nem végeztek félmunkát. Hol volt akkor még az a szabály, hogy házfalakra nem lehet ragasztani plakátot? Mit ragasztani? Mázolni! A Magyar Kommunista Párt aktivistái előtt már a népi demokrácia korában sem volt akadály (1944 és 1948 között hívták így a kommunista pártot), több levelet is kaptunk, hogy Az MKP vezet az újjáépítésben-felirat több házfalon is olvasható.

A felső képen a Hollán Ernő utca 47. látható. „A szomszéd házban lakom, surlófényben tökéletesen látható” - írta olvasónk.

photo_camera Fotó: Google Street View

Gábor azt írja, hogy eredeti lelőhelytől alig egy sarokra, a Gyöngyház és a Visegrádi utca sarkán is látszik a felirat, ha nem is olyan erősen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.