Levelet írtak Ursula von der Leyennek az alapítványokba kiszervezett egyetemek rektorai

oktatás
2023 március 06., 13:01

Elfogadhatatlannak tartják a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást érintő döntéseket, és Ursula von der Leyen azonnali intézkedését kérik azoknak a magyar egyetemeknek a rektorai, amelyek az Erasmus-program finanszírozásának felfüggesztése miatt levélben fordultak az Európai Bizottság elnökéhez - írja a Magyar Nemzet.

A Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem (MOME)  XII. kerület hegyvidéki Campusa
photo_camera A szintén alapítványi modellben működő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) XII. kerület hegyvidéki Campusa Fotó: Nagy Zoltán/MTI/MTVA

Az alapítványokba kiszervezett 21 egyetem vezetői szerint „példa nélküli, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett tanácsi határozat – amely kizárja az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból – modellváltott egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg”.

A rektorok úgy vélik, igazságtalan az eljárás, hiszen „az elmúlt évek során a magyar egyetemek az új modellben versenyképesebbek lettek”. A levélben von der Leyentől kérik a helyzet azonnali rendezését, valamint „a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét”.

Szerintük egyébként az új működési modellben „a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel”.