Magyarország–Kanada jégkorongmeccs lesz májusban az MVM Dome-ban

sport
2023 március 06., 11:15

Az MVM Dome-ban zárja az A csoportos világbajnokság előtti felkészülést a magyar válogatott, Kanada NHL-játékosokkal érkezik – olvasható a jégkorongszövetség közleményében. Az elmúlt hetekben már jelentek meg hírek arról, hogy a kétezres évek hagyományait felelevenítve – amikor Svédország, Finnország vagy éppen Kanada ellen is játszott telt házas meccseket a nemzeti csapat a Papp László Arénában – idén megint összehozhatnak valami hasonlót az ország legnagyobb fedett pályás sportlétesítményében, lehetséges ellenfélként pedig Kanadát említették.

Tévedés nem történt, a sokszoros világbajnok valóban érkezik, a meccset május 9-én rendezik az MVM Dome-ban. Ami teljes újdonság, az az, hogy nem ez lesz az első hokimeccs a 2021-ben átadott csarnokban, előzőleg Szlovéniával is ott mérkőzik meg a magyar csapat, ráadásul kétszer. Előbb teszt jelleggel, május 3-án, zárt kapuk mögött, majd május 4-én közönség előtt.

A nagyobb érdeklődésre a 9-ei Magyarország–Kanada tarthat számot, annál is inkább, hogy az ellenfél mindenképpen világklasszisokkal jön, hiszen miként nekünk, úgy nekik is ez lesz az utolsó felkészülési meccsük az idei A csoportos vb előtt.

Kanadai csapat az elmúlt húsz évben ötször járt Magyarországon. 2004 februárjában Székesfehérváron gyengébb kerettel fellépve 5-4-re győztek a vendégek, majd még az év tavaszán a vb-csapatukkal 9-2-re nyertek az NHL-esek a Papp Lászlóban, 10 ezer néző előtt. 2005 februárjában ugyanott az észak-amerikaiak 7-0-ra győztek, arra az eseményre 7500-an voltak kíváncsiak a helyszínen. 2006-ban a Thunder Bay Bombers Team Canada néven vett részt egy budapesti tornán, ekkor Magyarország 6-4-re nyert, majd 2016 novemberében a Tüskecsarnokban az Európában játszó kanadaiakból álló válogatott győzött 5-1-re.

photo_camera Magyarország–Kanada 1-5 a Tüskecsarnokban, 2016 novemberében Fotó: Mudra László - MJSZ/JKB/MJSZ

A csoportos vb-n kétszer játszott a magyar válogatott Kanadával, 2009-ben Svájcban 9-0-ra, 2016-ban Szentpéterváron 7-1-re nyert az ellenfél. Idén a vb-n ehhez hasonló nem lesz, mivel Magyarország a tamperei, Kanada a rigai csoportba kapott beosztást.

Az MVM Dome-os eseménysorozatnak saját honlapot is gründoltak hokitavasz.hu címen, minden további információt ott lehet elérni. A jegyeket – pontosabban első körben csak az early bird bérleteket – ide kattintva lehet megvásárolni.

Az A csoportba 2022-ben feljutott magyar válogatottnak összesen 11 felkészülési meccse lesz a világbajnokság előtt: április 5-én és 6-án Ukrajnával, április 14-én és 15-én Japánnal találkozik Miskolcon, a lengyelekkel április 20-án és 21-én játszik Sosnowiecben, aztán a britekkel csap össze 25-én és 26-án, utána jön a dome-os magyar–szlovén dupla, végül a Kanada elleni csúcstalálkozó.