Semjén törvénymódosítására hivatkozva 9 milliárd forintnyi ingatlant nyúlnának le az egyházak Újbudától

POLITIKA
2023 március 06., 13:47

Közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adták be tulajdonlási igényüket az egyházak Újbudán, közölte az önkormányzat. Egy Semjén Zsolt által beterjesztett jogszabály-módosítás újranyitotta az 1991-es kárpótlási törvényt úgy, hogy

az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak, amelyeket korábban nem kértek vissza, mert nem tudták volna őket fenntartani, vagy olyanokat, amelyek nem is voltak soha egyházi tulajdonban.

A XI. kerülettől igényelt intézmények

  • Szent II. János Pál Óvoda, Általános iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület,
  • Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatba vételt kérnek, de jelzik az azt követő tulajdonlási szándékot is),
  • Weiner Leó Zeneiskola,
  • Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ingatlanok becsült piaci összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot, vagyis ennyivel visszavonhatatlanul csökkenni fog Újbuda Önkormányzatának vagyona. Hozzáteszik:

Ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta azokat.

Újbuda Önkormányzata mindig törekedett a kiegyensúlyozott viszony megtartására, számos esetben díjmentesen telket vagy helyiségeket biztosított az egyházaknak, hosszú távú használatra, írják. A szokásos kormánypárti képviselők által nem átgondolt, kapkodó, szakmai egyeztetést mellőző törvény, a jogalkotói pontatlanságok miatt nem egyértelmű. A tulajdonjog átruházásának feltételeit Újbuda Önkormányzata jelenleg vizsgálja, ahogy azt is, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje.