Verekedés tört ki a grúz parlamentben a külföldi ügynökökről szóló, orosz ihletésű törvény miatt

külföld
2023 március 06., 16:52

Verekedés tört ki a grúz (hivatalosan georgiai) törvényhozók között, amikor egy parlamenti bizottság megvitatta a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot, ami a kritikusok szerint a szomszédos Oroszország törvényei alapján készült.

A főváros Tbilisziben lévő parlament épületéből készült videó egy rövid, de heves verekedést mutat be, miután a jogi bizottságnak elnöke megtámadta a törvényjavaslatot ellenző Egyesült Nemzeti Mozgalom ellenzéki párt vezetőjét:

link Forrás

A kormányzó Grúziai Álom blokk a múlt hónapban bejelentette, hogy támogatja a jogszabályt, aminek még további jóváhagyási szakaszokon kell átmennie ahhoz, hogy törvényessé válhasson.

A törvény előírná, hogy a finanszírozásuk több mint 20 százalékát tengerentúlról kapó szervezetek „külföldi ügynökként” regisztráljanak, és az igazságügyi minisztérium ellenőrzése alá kerülnek, különben súlyos pénzbírságra számíthatnak.

A kritikusok egy 2012-es orosz törvénnyel hasonlították össze, amit azóta folyamatosan bővítettek, és az orosz civil társadalom és a független média megszorítására használták. A törvényt a grúziai tekintélyelvű változás jelképeként kezelik.

„A parlamentben most javasolt orosz törvénykezés ellentétes Grúzia nemzeti érdekeivel és európai törekvéseinkkel” – mondta Irakli Pavlenisvili polgárjogi aktivista és ellenzéki politikus, aki szerint „az egész nemzetközi közösség és a grúz közösség egyetért ebben a témában”.

De Givi Mikanadze, a Grúziai Álom képviselője az állami televíziónak azt mondta: „A grúz társadalom feltétlenül megérdemli, hogy tudja, mely szervezeteket milyen forrásokból finanszírozzák. Átláthatóságról beszélünk és a kötelezettségeinkről [a grúz nép felé]” – mondta. A kormánypárt azt állítja, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy Grúzia egy napon csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Szalome Zurabisvili grúz elnök azt mondta, megvétózza a törvényjavaslatot, mert az veszélyeztetné Grúzia EU- és NATO-csatlakozási reményeit. De a parlament felülírhatja az elnöki vétót, Oroszország pedig határozottan ellenzi Grúzia NATO-csatlakozását.

A múlt hónapban több mint 60 civil társadalmi szervezet és média közölte, hogy nem felel meg a „külföldi ügynökökről” szóló új jogszabálynak.

A 2017-es magyar civiltörvényben is felfedezhető volt az orosz minta. (Reuters)