Pontosított a két kanadai cég, nem árulhatnak bárkinek kokaint, heroint, MDMA-t és varázsgombát

drog
2023 március 07., 17:27

Pár napja a kanadai Sunshine Earth Labs és az Adastra Labs is arról adott ki közleményt, hogy a kanadai egészségügyi hatóság engedélyezte, hogy többek között kokaint, heroint, MDMA-t és varázsgombát állítsanak elő, és azzal kereskedjenek. De kiderült, hogy nem fogalmaztak pontosan.

A CBC azt írja, David Eby, a Brit Kolumbiai törvényhozó gyűlés tagja megdöbbent, hogy a kanadai egészségügyi hatóság, a Health Canada ilyesmire adott engedélyt, és akkora felháborodás lett, hogy az Adastra Labs pontosította a dolgot: semmiféle engedélyt nem kapott, ami lehetővé tenné, hogy a hétköznapi emberek például kokaint vehessenek, és a Sunshine Earth Labs esete is hasonló.

A cégek tehát csak azoknak árusíthatják a drogokat, akiknek van engedélyük ezek birtoklására és kezelésére, például gyógyszerészeknek, gyakorló orvosoknak és kórházaknak.

Az elmúlt években egyre több Kanadában a halálos kábítószer-túladagolás. Brit Kolumbiában csak 2022-ben 2300 ilyen halálesetet regisztráltak. A tartomány törtvényhozása emiatt nemrég bejelentette, hogy 3 év felfüggesztett börtönt kaphat nem büntetik meg azt, akinél csak kis mennyiségű drogot találnak, így akarják megakadályozni, hogy megbélyegezzék a függőket, akik így segítséget kérhetnek a leszokáshoz. (via HVG)