Nem lesz népszavazás Nádasdladányban az adótoronyról

belföld
2023 március 08., 09:09

A Nádasdladányi Helyi Választási Bizottság elutasította a távközlési adótorony megépítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

A Fejér és Veszprém határán fekvő közel kétezer lelkes településen egy negyven méter magas adótornyot akarnak építeni. Kocsis Máté állt a beruházást ellenzők élére. A helyszín szerinte nem alkalmas, mert - egyebek mellett - országos tájképvédelmi területen fekszik, sportpályák, játszótér, általános iskola, egészségház, gyógyszertár közelében van. Az is a kifogások között szerepelt, hogy a falu vezetése nem verte nagy dobra a tervezett beruházást. Az alapokat már 2021-ben kiásták, azóta a jogi huzavona miatt állnak a munkálatok.

Varga Tünde polgármester szerint Nádasdladány fejlődésének a kulcsa, hogy legyen adótorony, így ugyanis jóval megbízhatóbb lenne a telefon- és az internetkapcsolat. Sokan költöznének ki a közeli Székesfehérvárról vagy Várpalotáról, de ha az alapvető infrastruktúra is akadozik, úgy nehéz új lakókat toborozni. Ez pedig nélkülözhetetlen, ha a település azt akarja, hogy ne öregedjen el, legyen jövő, ne zárjon be az iskola, az óvoda vagy a közelmúltban nyílt bölcsőde. A polgármester a leggyakoribb ellenérvekre azt mondta, hogy az adótorony sugárzási szintje az egészségügyi határértéken belül van, gyerekek pedig nem fognak tudni felmenni az adótoronyba, mert biztonságosan körbe lesz kerítve.

Kocsis Máté február elején kezdeményezett népszavazást ezzel a kérdéssel:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Nádasdladány Község belterületén és külterületén távközlési adótorony épülhessen?”

Ha egy ilyen népszavazáson a nem szavazatok győznek, akkor lőttek az adótoronynak, nemcsak a sportpályák mellett, máshol is. Tavaly a zalai Boncodföldén egy szinte szóról szóra megegyező kérdés után az adótornyot elkaszálták.

photo_camera Az adótorony 2021-ben lefektetett alapja Fotó: Bankó Gábor/444

A Nádasdladányi Helyi Választási Bizottság a kérdés hitelesítését megtagadta. Az egyebek mellett az elektronikus hírközlésről szóló törvényre és az EU hírközlési kódexére hivatkozó indoklás szerint az „önkormányzat a hírközlési létesítmények elhelyezését jogszabályi tilalom hiányában nem korlátozhatja”, a beruházás „tűrési kötelezettséget” ró az önkormányzatra és az ingatlantulajdonosokra.

Az elutasítás indokai között szerepel az is, hogyha egy eredményes népszavazáson a nemek győznek, akkor a képviselő-testület jogszerűen nem tudná megakadályozni az adótorony megépítését, mivel a beruházóval bérleti szerződést kötöttek az adótorony területére.

A népszavazást kezdeményezők március 22-ig nyújthatnak be felülvizsgálati kérelmet.