Öt nő perli Texas államot az abortuszhoz való joguk, pontosabban annak ellehetetlenítése miatt

külföld
2023 március 08., 05:54

Texas államban az új abortusztörvény bevezetése óta minden esetben tiltják az abortuszt, kivéve ha egészségügyi vészhelyzet van, vagyis a nő vagy a magzat életveszélyes állapotba kerül. Öt nő azt állítja, ők is ilyen helyzetben voltak, az állam ennek ellenére mégsem engedélyezte számukra az abortuszt, ezért most perelnek.

Miután Texasban az orvosokat a törvény ellenére elvégzett abortuszok esetén 99 év börtönre ítélhetik, sok orvos a büntetőeljárástól félve gyakorlatilag inkább minden esetben megtagadja az abortuszt, akkor is, ha az anya életveszélyes állapotban van, és egészségügyileg indokolt lenne nála a terhességmegszakítás.

Az öt nő keresetét a Center for Reproductive Justice nevű szervezet nyújtotta be. A központ elnöke, Nancy Northup úgy fogalmazott, „most már veszélyes terhesnek lenni Texasban”.

Az egyik nő az öt közül másfél évnyi mesterséges megtermékenyítési procedúra után lett terhes, és már a második trimeszterben járt, amikor közölték vele, hogy idő előtt kitágult, és a magzat elvesztése „elkerülhetetlen”. Annak ellenére azonban, hogy tudták, a magzat nem fogja túlélni, a nő orvosa nem avatkozhatott be, amíg volt szívdobogás, illetve amíg a magzat állapota nem veszélyeztette a nő egészségét.

Vagyis egészen addig nem avatkozhatott be az orvos, amíg az adott kórház etikai bizottsága nem ítélte úgy, hogy már elég veszélyes a helyzet ahhoz, hogy végre lehessen hajtani egy abortuszt. Ennek az lett az eredménye, hogy a nőnek szepszise lett, így orvosai végül engedélyt kaptak, hogy elvégezzék rajta az abortuszt. Három napot töltött az intenzíven, és csak egy hét után mehetett haza a kórházból.

A négy másik nőnek másik államba kellett mennie, hogy elvégezzék rajtuk az abortuszt. Egyikőjük úgy fogalmazott, „nem szabadna, hogy olyan politikusok hozzanak egészségüggyel kapcsolatos döntéseket, akik nem értenek az orvostudományhoz vagy ahhoz, hogy milyen egészségügyi szerepe lehet egy abortusznak a terhességben. Hogy lehet, hogy egy kutyának lehet abortusza, de nekem nem?” (BBC)