Az EU több emberi moderátort vár el a Twitteren Musktól, aki viszont az algoritmusokban és a kirúgásokban hisz

Média
2023 március 09., 12:26

Az Európai Unió és Elon Musk, a Twitter főnöke a platform tartalommoderálási gyakorlatán is összeütközött manapság, írja a Euronews. Az EU-s szabályozók arra kérték Muskot, hogy algoritmusok helyett több élő-lélegző embert alkalmazzon, akik ellenőrzik a Twitteren keringő illegális tartalmakat és dezinformációt.

Az összes nagy közösségimédia-felületnek meg kell majd felelnie az EU digitális szolgálatatásokat szabályozó jogszabályának, ami teljes erővel 2024-ben lép majd érvénybe. Az intézkedés szerint a platformoknak komolyabb intézkedéseket kell tenniük az illegális tartalmak ellen, másképp nagy összegű bíróságokat kapnak majd.

A Twitter esetében kiemelten nagy aggodalmak fogalmazódtak meg, hogy képes lesz-e megfelelni a szigorú EU-s szabályoknak, miután Musk a cég alkalmazottainak több mint felét kirúgta hatalomátvétele óta. Főleg, hogy a kirúgási hullámnak egész tartalommoderáló csapatok is áldozatul estek.

photo_camera Fotó: ADRIEN FILLON/Hans Lucas via AFP

Musk időről-időre arról beszél, hogy a sokkal költségesebb emberi moderátorok helyett mesterséges intelligenciával és önkéntesekkel akarja ellenőriztetni platformja tartalmait.