Ígéretesnek tűnik a szén-dioxid levegőből való kinyerésére irányuló új technológia

környezetvédelem
2023 március 09., 06:03

Új módszert vázoltak fel a szén-dioxid levegőből való kiszívására és a tengerben való tárolására, írja a Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva a BBC. A felmelegedő gáz szódabikarbónává alakítható, és biztonságosan és olcsón tárolható a tengervízben. A tudósok szerint ez az újszerű megközelítés a jelenlegi módszerekhez képest akár háromszor hatékonyabban képes megkötni a szén-dioxidot a légkörből.

A Vértesi Erőmű 2012-ben.
photo_camera A Vértesi Erőmű 2012-ben. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Miközben a világ az elmúlt évtizedekben a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásáért és csökkentéséért küzdött, több vállalat ehelyett a légkörben lévő szén-dioxid kiszűrésére szolgáló technológia kifejlesztésére összpontosított.

Egy izlandi üzemben a megkötött gázt mélyen a föld alá fecskendezik, ahol az tartósan kővé alakul. Az új megközelítés készen kapható gyantákat és más vegyi anyagokat használ, a tudósok szerint a technológia hatékonyabb és olcsóbb lesz az eddigieknél. A tesztek során az új hibrid elnyelő anyag háromszor annyi szén-dioxidot volt képes felvenni, mint a meglévő anyagok.

„Örülök, hogy ez a tanulmány bekerült a publikált szakirodalomba, nagyon izgalmas, és jó esélye van arra, hogy átalakítsa a szén-dioxid-leválasztási erőfeszítéseket” - mondta Catherine Peters professzor. „Az az okos ebben, hogy a kiindulópont egy olyan technológia volt, amit korábban vízben való alkalmazásra terveztek. Ez az előrelépés ezt a technológiát a gázfázisra alkalmazza - ez egy új ötlet”.

A szén-dioxid megkötésének egyik nagy kihívása, hogy mit kezdünk a kinyert gázzal. Az új tanulmány szerint néhány vegyi anyag hozzáadásával a leválasztott szén-dioxid szódabikarbónává alakítható, és egyszerűen és biztonságosan tárolható a tengervízben. Arup SenGupta professzor azt mondta, hogy a szén-dioxid ilyen módon történő eltávolítása nemcsak a globális felmelegedés korlátozásában lesz döntő fontosságú, hanem a fejlődő országok számára is közvetlenül előnyös lehet.

Egyes tudósok vonakodnak attól, hogy túl nagy hangsúlyt fektessenek az olyan új és feltörekvő technológiákra, mint a közvetlen levegő-leválasztás, mert attól tartanak, hogy ez felhígíthatja a kormányok és az egyének szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítéseit.