Izraeli tüntetők utakat zártak le, megpróbálták megakadályozni, hogy Netanjahu miniszterelnök elrepüljön az országból

külföld
2023 március 09., 14:33

Izraeli tüntetők több utat lezártak csütörtökön, köztük a tel-avivi repülőtérre vezetőket is, megpróbálva megakadályozni, hogy Benjamin Netanjahu elrepüljön Rómába.

A megmozdulások tíz hete kezdődtek a közel-keleti országban, a kiváltó ok a kormánykoalíció által forszírozott „igazságügyi reformcsomag”. Ennek tartalmáról és kontextusáról Bede Márton írt elemző cikket, amelyet ide kattintva lehet elolvasni.

A tiltakozások a legnagyobbak közé tartoznak, amelyeket az izraeliek valaha láttak, írja a BBC. A csomag a kritikusai szerint gyakorlatilag aláássák a demokráciát és autoriter politikai berendezkedéshez vezetnek, a kormányoldal viszont azt mondja, a változtatások a választópolgárok érdekében történnek. A miniszterelnök kijelentette, a reformok célja többek között, hogy megakadályozzák a bíróságok hatáskörének túllépését.

photo_camera Tüntetők a tel-avivi utakon 2023. március 9-én Fotó: GLAD PERST/Anadolu Agency via AFP

Helyi beszámolók szerint Tel-Aviv főútjain sok ezer tüntető vonult fel csütörtökön, izraeli zászlókat lengetve, refeormellenes szlogeneket tartalmazó táblákkal, és mindez jelentős fennakadásokat okozott a forgalomban. Emellett kora reggeltől autók sokasága özönlött a repülőtérhez, megakadályozandó, hogy Netanjahu elutazhasson.

Szóltak hírek arról is, hogy a nap folyamán Tel-Avivba érkező Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek módosítania kellett a látogatása menetrendjén a megmozdulások miatt. (BBC)