Amerikai fűtőelemek iránt érdeklődik Magyarország

gazdaság
2023 március 10., 10:41

Magyarország is érdeklődött az amerikai atomenergetikai mamutcég, a Westinghouse fűtőanyagrészlegénél az atomreaktorok üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges hasadóanyag beszerzéséről, írja a New York Times péntekre virradóra megjelent nagy riportjában, melynek amúgy Európa orosz energiától való függősége a témája.

Nyitott reaktortartály a Paksi Atomerõmû gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
photo_camera Nyitott reaktortartály a Paksi Atomerõmû gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Orbán Viktor emlékezetes módon 2014-ben, közvetlenül a parlamenti választások előtt kötött megállapodást Vlagyimir Putyinnal arról, hogy Pakson orosz hitelből orosz vállalatok orosz technológiával építhetik majd fel az új atomerőművet, amit a jövőben majd orosz fűtőanyaggal fűtenek majd, lényegében hosszú távon garantálva Magyarország függőségét Oroszországtól.

A beruházás azóta csigalassúsággal halad. Tavaly ősszel ugyan elkezdték betonozni az alapokat, de lényegi előrehaladás még nem történt, Pakson még garantáltan évekig nem lesz működő új reaktor. Közben viszont nagyon is bizonytalanná vált, hogy a jövőben egyáltalán el lehet-e látni orosz forrásból fűtőanyaggal az atomerőművet.

Bár erről magyar részről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adtak még, a Times cikkében megszólaltatták Tarik Chohót, a Westinghouse fűtőanyagrészlegének vezetőjét, aki pont Magyarországgal példálózva érzékeltette, hogy az európai országok az elmúlt hónapokban nagyon komolyan nekiálltak függetleníteni energiaellátásukat Oroszországtól. "Nagyon sok mozgolódást látunk. Még Magyarország is diverzifikálni akar" - mondta, jelezvén, hogy még az "Oroszország legközelebbi EU-s szövetségeseként" jellemzett magyar kormány is tájékozódott már cégüknél a fűtőanyag beszerzéséről.

A reaktorhoz való fűtőanyag beszerzése amúgy közel sem triviális kérdés. Minden reaktortípushoz külön kell legyártani a megfelelő fűtőanyagot, amit a reaktorok gyártói általában maguk szoktak előállítani. Vagyis a Westinghouse alapesetben a saját reaktoraihoz gyárt megfelelő fűtőanyagot, míg a Roszatom reaktoraihoz jellemzően a Roszatom fűtőanyaga passzol. De van már rá példa Csehországban, hogy orosz reaktorhoz az amerikaiak gyártanak megfelelő fűtőanyagot - de az a reaktor nem azonos azzal, amilyet Paksra terveznek.