Az amerikai nagykövet a magyar vezetés Amerika-ellenes retorikájáról is beszámolt Washingtonban

külföld
2023 március 10., 15:59

„Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően” – mondta David Pressmann, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, miután találkozott az amerikai külügyminiszterrel.

A nagykövet azért látogatott Washingtonba, hogy személyesen találkozzon Anthony Blinkennel és az amerikai szenátus vezetőivel.

Pressman beszámolt a magyar vezetés és a kormány által ellenőrzött sajtó Amerika-ellenes retorikájáról, valamint az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotáról. A megbeszéléseken a nagykövet kitért Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának kérdésére is.

David Pressman és Anthony Blinken
photo_camera David Pressman és Anthony Blinken Forrás: Egyesült Államok Nagykövetsége / Facebook

A nagykövet a megbeszélések után azt mondta, Oroszország háborúja miatt itt az ideje, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki.

Pressman Magyarországra érkezése óta többször is ütközött már a magyar kormánnyal, leginkább az ukrán-orosz háborúban képviselt tartózkodó magatartás és az oroszokkal szembeni megengedő magyar álláspont miatt.

Szijjártó Péter már odáig jutott, hogy szerinte teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol Pressman, Orbán Viktor pedig „Présemberként" hivatkozott a nagykövetre évértékelő beszédében.

(via Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége)