Hét év szünet után újraéleszti a kapcsolatait Szaúd-Arábia és Irán

külföld
2023 március 10., 19:51

Évekig tartó, Jementől Szíriáig terjedő ellenségeskedés után Irán és Szaúd-Arábia pénteken megállapodtak abban, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatukat. Ehhez a két ország biztonsági képviselői négy napon át tárgyaltak Pekingben.

Ali Shamkhani, Irán legfőbb biztonsági tisztviselője , Wang Yi kínai külügyminiszter és Musaid Al Aiban, Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági tanácsadója
photo_camera Ali Shamkhani, Irán legfőbb biztonsági tisztviselője , Wang Yi kínai külügyminiszter és Musaid Al Aiban, Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági tanácsadója Fotó: CHINESE FOREIGN MINISTRY/Anadolu Agency via AFP

A megállapodás szerint két hónapon belül újra felveszik a diplomáciai kapcsolatokat és újra megnyitják a nagykövetségeket egymásnál. Megállapodtak abban, hogy tiszteletben tartják egymás szuverenitását és nem avatkoznak bele egymás belügyeibe.

Szaúd-Arábia 2016-ban azután szakította meg a kapcsolatai Iránnal, hogy tüntetők megtámadták a teheráni szaúdi nagykövetséget Nimr al-Nimr síita vezető kivégzése miatt.

Az elmúlt években Szaúd-Arábia Iránt vádolta az olajipari létesítményei ellen 2019-ben végrehajtott rakéta- és dróntámadásokért, valamint az Öböl menti vizeken tankhajók elleni támadásokért. Irán tagadta a vádakat. Az Iránnal szövetséges jemeni húti mozgalom szintén hajtott végre határokon átnyúló rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábiában, ami a hútik ellen harcoló koalíciót vezeti, és 2022-ben a csapásokat kiterjesztette az Egyesült Arab Emírségekre is. (Reuters)