A német katolikus püspökök Ferenc pápával dacolva támogatják a meleg kapcsolatok megáldását

külföld
2023 március 11., 06:51

Németország katolikus püspökei 38 szavazattal kilenc ellenében, 11 tartózkodás mellett megszavazták, hogy ezentúl azok is részesülhessenek kapcsolatuk liturgikus megáldásában, akik eddig nem voltak erre jogosultak. Így a jövőben az egyszer már elvált emberek és a meleg párok is részt vehetnek templomi szertartáson, ahol megáldják a kapcsolatukat.

A határozat merész elutasítása a Vatikán álláspontjának, amelyet egy Ferenc pápa által jóváhagyott 2021-es dekrétumban fogalmaztak meg, amely megtiltotta a meleg párok megáldását azzal az indokkal, hogy Isten „nem áldhatja meg a bűnt".

A német zsinat helyszíne Frankfurtban.
photo_camera A német zsinat helyszíne Frankfurtban. Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance via AFP

A német döntés 2026-tól lesz érvényben. Ferenc pápa és más egyházi vezetők figyelmeztették a német zsinatot, hogy ne távolodjanak el túlságosan az egyház többi részétől.

Az a zsinat, amelynek keretében döntöttek erről a német püspökök, 2020-ban ült össze, eredetileg azzal a tervvel, hogy az egyházon belüli szexuális visszaéléseket vizsgálja. 2022 novemberében a német püspöki konferencia vezetője, Georg Bätzing limburgi püspök egy vatikáni tisztviselőkkel folytatott megbeszélésen elutasította azt a kérést, hogy függessze fel a zsinatot. A múlt hónapban Marc Ouellet bíboros, a Vatikán püspöki hivatalának vezetője más konzervatív püspökökkel együtt figyelmeztették a németeket a skizma, vagyis az egyházszakadás veszélyére.

(WSJ)