Bálványok alkonya: két Arany Málna-díjat kapott Tom Hanks

FILM
2023 március 11., 14:24

A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks idén a legjobb lett a legrosszabbak között: az Arany Málna-díjak közül őt tüntették ki a legrosszabb férfi mellékszereplőnek és a legrosszabb képernyős párosításért járó díjjal is, a legrosszabb film 2022-ben a Marilyn Monroe-ról szóló Szöszi lett.

Hanks az Elvis című filmben Elvis Presley menedzserét, Tom Parkert alakítja, akit kegyetlen és korrupt figuraként jelenít meg a képernyőn. Sok kritikus és rajongó lesújtó véleménnyel volt a játékáról, különösen a megjátszott akcentusáról. Ezért lett 2022 legrosszabb férfi mellékszereplője Tom Hanks, a legrosszabb képernyős párosítás díját pedig szintén neki ítélték a filmben mutatott latexarca, a szerepéhez viselt maszk miatt. De jelölték a legrosszabb főszerepre is, a Robert Zemeckis Pinokkió című filmjében nyújtott alakításáért.

Tom Hanks az Elvis londoni tesztvetítésén 2022. május 31-én.
photo_camera Tom Hanks az Elvis londoni tesztvetítésén 2022. május 31-én. Fotó: Justin Tallis/AFP

Az Ana de Armas főszereplésével Marylin Monroe-ról készített Szöszi című filmnek ítélték idén a legrosszabb filmnek járó Arany Málna-díjat, egyben a legrosszabb forgatókönyv díját is ez kapta, pedig Ana de Armas jelölt a vasárnapi Oscar-díjátadón a legjobb női főszereplő kategóriában.

A legrosszabb férfi főszereplő 2022-ben a Michael Morbiust alakító Jared Leto lett. A legpocsékabb női mellékszereplő is a Morbiusban szerepelt: Adria Arjona, aki dr. Martine Bancroftot játssza a filmben.

Díjazzák azt is, aki egy Arany Málna után mégis fel tud állni, és ismét jelentős alakítást tesz le az asztalra: ezt a kitüntetést idén az Oscar-díjra is esélyes Colin Farrellnek ítélték oda az A sziget szellemeiben nyújtott alakításáért.

A legrosszabb női főszereplőnek járó díjat az Arany Málna testülete saját magának osztotta ki, miután a szavazólapra felkerült a Tűzgyújtó 12 éves főszereplője, Ryan Kiera Armstrong, ami miatt rengeteg támadás érte a díjazókat, és Armstrongot végül le is vették a listáról.

A magát az Oscar undok unokatestvérének tekintő Arany Málna-díjakat 1980 óta ítélik oda. A kiválasztásban kb. 1100 szakmabéli dönt az Egyesült Államokban és a világ több mint 20 másik országában. (MTI)