Irán Szu-35-ös harci gépeket vesz Oroszországtól

hadsereg
2023 március 11., 17:53

Irán megállapodást kötött Oroszországgal fejlett Szu-35 típusú harci repülőgépek vásárlásáról – jelentette az iráni állami média.

„A Szuhoj-35 típusú harci gépek műszakilag elfogadhatók Iránban, és Irán véglegesítette a megvásárlásukra vonatkozó szerződést” – közölte New Yorkban Irán ENSZ-képviselete.

Az IRIB műsorszolgáltató jelentésében nem szerepel az üzlet orosz megerősítése, sem a megállapodás részletei. Az IRIB híradása szerint a képviselet azt is közölte, hogy más országokban is érdeklődnek harci gépek iránt.

Egy Szu-35-ös Szíriában 2019. szeptember 26-án.
photo_camera Egy Szu-35-ös Szíriában 2019. szeptember 26-án. Fotó: Maxime Popov/AFP

Vlagyimir Putyin tavaly júliusban találkozott Teheránban Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, szorosabb kapcsolatokat szorgalmazva az ukrajnai háború miatti nyugati nyomással szemben.

Irán elismerte, hogy drónokat küldött Oroszországnak, de állítása szerint a szállításokra az Ukrajna elleni offenzíva tavaly februári kezdete előtt került sor. Moszkva tagadja, hogy iráni gyártmányú drónokat vetett volna be Ukrajnában, holott számos ilyen pilóta nélküli eszközt lőttek le és találtak Ukrajnában.

Az iráni légierőnek csak pár tucat repülőgépe van: orosz típusú sugárhajtású harci gép és elavult amerikai modellek, amiket még az 1979-es iráni forradalom előtt szereztek be.

Irán 2018-ban kezdte el a saját fejlesztésű Kovszár vadászgépek gyártását a légierőnek. Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a gép az először az 1960-as években az Egyesült Államokban gyártott F-5 gép másolata. (MTI)