Kínos csend támadt, amikor a bíró az igazmondási kötelezettségére emlékeztette a tankerület vezetőjét

  • A Belügyminisztérium 2022 november 30-án sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát.
  • A elbocsátott tanárok munkaügyi pert indítottak a Belső-Pesti Tankerület ellen.
  • Hétfőn tartják az első tárgyalást Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára, Törökné Pethő Erzsébet és Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium tanára ügyében.
  • Jogi képviselőjük, Sziklai Tamás szerint a pernek önmagán túlmutató jelentősége van, ezért nem kifejezetten törekednek egyezségre. Az eljáró bíró szerint azonban ez csak egy munkaügyi per, nem arról szól, hogy a kormány a jó vagy a rossz oldalon áll-e egy fontos politikai, társadalmi kérdésben.
  • A tárgyalás előtt kisebb szolidaritási tüntetés volt a Fővárosi Törvényszék épülete előtt.
2023 március 13., 12:59

Vége az első tárgyalási napnak

(b-j) Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet, a felperes tanárok, illetve jogi képviselőjuk, Sziklai Tamás
photo_camera (b-j) Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet, a felperes tanárok, illetve jogi képviselőjuk, Sziklai Tamás Fotó: Bankó Gábor/444

A Belső-Pesti Tankerület jogi képviselőjének megszólalása volt az utolsó történés a kirúgott tanárok perének első tárgyalási napján. "Nagyon alapos és hosszadalmas eljárásra lehet számítani, a perfelvételi szakasz is el fog húzódni. Lépésről lépésre, témakörről témakörre fog haladni a bíróság" - nyilatkozta a tárgyalás után Szilklai Tamás, a felperes tanárok jogi képviselője, aki eredetileg arra tippelt, hogy nyárig is eltarthat a tárgyalás, de már kételkedik benne, hogy addig lezárulhat az eljárás.

2023 március 13., 11:39

Saját ügyvédje keverte újra ellentmondásba a tankerület vezetőjét

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Miután a Belső-Pesti Tankerület vezetője annak ellenére is fenntartotta állítását, hogy Törökné nem dolgozott tavaly szeptember 1-én, hogy a bíró külön figyelmeztette igazmondási kötelezettségére, most a jogi képviselője már azt állítja, hogy ennek bizonyítására nincs módja.

A megnevezhetetlen vallomásában előbb azt állította, nem tudja, mit csinált aznap Törökné, hogy aztán közölje, nem dolgozott. Védője most azt mondja, hogy ezt Töröknének kéne bizonyítania, nekik lehetőségük sincs rá, hogy ezt ellenőrizzék. Végül ő maga is belezavarodott a szituba, és inkább jelezte, hogy írásban kérné a bizonyítást.

2023 március 13., 11:34

Példaértékű párbeszéd a tárgyalás ötödik órájában

A korábban elhangzottakra reagálva a megnevezhetetlen tankerületi vezető jogi képviselője részletekbe merült, és éppen azt kezdte fejtegetni, hogy ki mikor milyen emailt kapott.

„Van-e értelme ebbe ennyire részletesen belemenni?” - kérdezte a bírónő.
„Nincs” - felelte az ügyvéd.

2023 március 13., 11:32

Az intézményvezetők tényleg csak tudomásul vették a tiltakozást

A Belső-Pesti tankerület jogi képviselője munka közben
photo_camera A Belső-Pesti tankerület jogi képviselője munka közben Fotó: Bankó Gábor/444

Kapin és Törökné a tudjukki által elmondottakra reagálva jelezték, hogy intézményvezetőik nem jóváhagyták, hanem csak tudomásul vették tiltakozásukat, melynek veszélyeire is figyelmeztettek. Vagyis abban egyetértés van a felek között, hogy az intézményvezetők nem támogatták az engedetlenkedést.

2023 március 13., 11:29

Tudjukki szerint nem lehetett követni, hogy mit csináltak az engedetlenkedők

Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet hallgatják a Belső-Pesti Tankerület saját kérésére megnevezhetetlen vezetőjét
photo_camera Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet hallgatják a Belső-Pesti Tankerület saját kérésére megnevezhetetlen vezetőjét Fotó: Bankó Gábor/444

A Belső-Pesti Tankerület vezetője, akinek a nevét saját kérésére nem írhatjuk le, azzal érvelt a tárgyaláson, hogy azért nincs tudomása arról, mit csináltak engedetlenségük idején az engedetlenkedő tanárok, mert ezt "nem lehet követni". Mint mondta, 3500 pedagógus tartozik a tankerületéhez, közülük kb. kétszázan vettek részt a tiltakozásban.

Szerinte a tanárok legfontosabb feladata tanóráik megtartása, és azzal, hogy elmaradtak az óráik, a pedagógusok kényszerhelyzetbe kényszerítették bele az iskolákat. Majd arról beszélt, hogy a helyettesítések megszervezése nagy terhet rót az intézményekre, vagyis lényegében azt is elismerte, hogy volt helyettesítés. Marosi reményét fejezte ki, hogy az intézményvezetők nem jóváhagyták vagy támogatták, hanem csak tudomásul vették tanáraik engedetlenségét. Hogy az érintett intézmények rendkívüli órarendeket vezettek be, az szerinte kényszerhelyzet volt.

2023 március 13., 11:06

M. B. elismerte, hogy a tankerület is előre tudta, melyik tanárok engedetlenkednek

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Belső-Pesti Tankerület megnevezhetetlen igazgatója alperesként a tényállás ismertetésekor elismerte, hogy az iskoláktól hozzájuk is eljutott, mely napokon mely tanárok jelentették be előre engedetlenségüket. Azt is kénytelen volt elismerni, hogy ilyen bejelentési kötelezettségük a tanároknak amúgy nem volt, mivel a polgári engedetlenség nem jogi kategória, így ez nincs is szabályozva. Azt állítja, hogy a tankerülethez csak az adott napon érkeztek meg a jelzések, bár tény, hogy az intézményvezetőket erről napokkal korábban tájékoztatták az engedetlenkedők.

A megnevezhetetlen szerint - akit fényképezni se szabad - Törökné esetében szeptember 1-jén a tankerületet arról tájékoztatták, hogy kötött munkaidőben engedetlenkedik. A bíró ekkor figyelmeztette, hogy nem ezt kell cáfolnia, hanem azt a rendkívüli felmentésben rögzített tényállást bizonyítania, mely szerint Törökné nem vette fel a munkát, szemben azzal, amit a tanár most a bíróságon is állított. A megnevezhetetlen, aki nem sokkal ezelőtt még azt mondta, nem tudja, hogy Törökné benn tartózkodott-e az iskolában, erre már azt állította, hogy Törökné aznap nem dolgozott. A bíró emlékeztette rá, hogy igazmondási kötelezettsége van, de a megnevezhetetlen ennek ellenére is fenntartotta a vallomását, amire tudósítónk szerint kínos csend támadt a tárgyalóteremben.

2023 március 13., 10:47

Annyian engedetlenkedtek a Vörösmartyban, hogy amúgy se lehetett volna órákat tartani

(b-j) Kapin Lilla, Törökné Pethő Erzsébet és jogi képviselőjük, Sziklai Tamás
photo_camera (b-j) Kapin Lilla, Törökné Pethő Erzsébet és jogi képviselőjük, Sziklai Tamás Fotó: Bankó Gábor/444

Az országos tanársztrájk idején, az október 5-i héten a tanári karnak akkora hányada engedetlenkedett, hogy lehetetlen lett volna megszervezni a helyettesítést. Erre a hétre rendkívüli órarendet léptettek életbe, mindenkinek négy órája volt csak, az érettségizők érettségis órákon vettek részt, a többi osztályban helyettesítésekkel tartottak foglalkoztatást. Neki így nem voltak órái, akkor se lettek volna, ha éppen nem engedetlenkedik.

Minderről előzetesen tájékoztatták a szülőket és a diákokat is. Mivel könyvtáros is, azért visszament az iskolába, de a könyvtár akkor zárva volt, ezért önértékeléseket írt több kollégájával.

2023 március 13., 10:41

Az igazgató is támogatta, hogy pár nappal korábban kezdjék a tiltakozást

Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján.
photo_camera Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján. Fotó: Bankó Gábor/444

Kapin Lilla után a másik felperes, Törökné Pethő Erzsébet is részletesen elmondta, mikor és miként tiltakozott. Kezdésként egyből azt, hogy bár a szakszervezetek a szeptember 5-i hétre hirdettek országos sztrájkot, a Vörösmarty tanárai még augusztusban úgy határoztak, hogy az első két tanítási napon fognak tiltakozni. Azért, mert ez a két nap csütörtökre és péntekre esett, így úgy voltak vele, hogy ha azokon a napokon engedetlenkednek, a következő héten kezdődhet az érdemi tanítás.

Szeptember 1-én a tanévnyitón kellett volna részt vennie, utána három őrán bennmaradnia az iskolában. Benn is maradt, tanmenetet írt, a tanévnyitón azonban nem vett részt, helyette tiltakozó társaival reggel nyolckor a Rákóczi téren szimbolikus tanévnyitót tartottak. Az intézmény vezetőjét még augusztusban értesítették arról, hogy ki mikor fog engedetlenkedni, erről táblázatot is vezettek. Az igazgató elfogadta a döntést, és támogatta, hogy ne szeptember 5-én kezdjenek bele.

Szeptember 2-án Töröknének két órája lett volna, ezeken helyettesítették. Ezeken az órákon érdemi munka nem folyt, a diákok a tankönyveiket kapták meg.

2023 március 13., 10:07

Gondoskodtak helyettesítésről, tájékoztatták a diákokat

Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium kirúgott tanára
photo_camera Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium kirúgott tanára Fotó: Bankó Gábor/444

Kapin Lilla szerint november 18-án, a sztrájknapon egyeztetéseket folytattak a tanárok, ezen dőlt el, hogy a téli szünetig ún. gördülő elégedetlenséget tartanak, vagyis a tiltakozók beosztják, hogy mikor ki tiltakozik. 25-en vettek részt az akcióban. Elmondta, hogy az előző órán mindig tájékoztatta diákjait arról, ha a következőn nem fog tanítani, és arról is, hogy ki fogja helyettesíteni. Erről amúgy elmondása szerint az iskola is mindig értesítette a diákokat. Kapin legközelebb november 24-én tiltakozott, egy tanórát vállalt, de az is elmaradt, mert a diákokat nem hívták be. Ebben az időben táblázatot készített az egész hetes munkavégzéséről és egy másik órájára készült elő.

2023 március 13., 10:03

Kapin óráinak nagy részére küldött feladatot, helyettesítését megoldották

Kapin Lilla (b) és Törökné Pethő Erzsébet (j), a két kirúgott tanár, akik beperelték a tankerületet.
photo_camera Kapin Lilla (b) és Törökné Pethő Erzsébet (j), a két kirúgott tanár, akik beperelték a tankerületet. Fotó: Bankó Gábor/444

Kapin Lilla nem kapott semmilyen utasítást, hogy mit kéne csinálnia az engedetlenség alatt. Az elvárás annyi volt, hogy az engedetlenkedőknek minden reggel 8 óráig aláírásukkal kellett igazolniuk, hogy aznap engedetlenkednek - tehát ott kellett lenniük az iskolában. Az iskola nem ellenőrizte, hogy mit csinálnak az engedetlenség idején, a lényeg az volt, hogy bent legyenek az iskolában.

Kapin október 14-én is engedetlenkedett, de aznap az első (gyakorlatban 0.) óráját megtartotta, öt másik maradt el. Ezek közül az elsőre be se hívták a diákokat, mert tudták, hogy a tanárnő engedetlenkedni fog. A második óráján helyettesítették, a harmadik és negyedik órájára gyakorlósort küldött a diákoknak. Az ötödik órájára meg egy másik tanár eleve elkérte a diákokat, ezért neki nem is lett volna dolga velük.

November 17*-én is öt őrája lett volna, ezek közül kettő tényleg elmaradt, egyet megtartott, mert az nyílt óra volt. A maradék két órája közül egyen dolgozatot írtak a diákjai, amit ő készített elő, a másikra feladatsort küldött.

November 18-án országos sztrájknapot tartottak a pedagógusok, a diákok hetven százaléka be se jött az iskolába, így meg se tudta volna tartani az óráit. Ő előre jelezte az igazgatónak, hogy engedetlenkedni fog, élőláncon vett részt a kollégáival és diákjaival.

*Pontosítás: eredetileg téves dátum szerepelt.

2023 március 13., 09:55

Tényállási elemeket vizsgálnak

Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján.
photo_camera Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján. Fotó: Bankó Gábor/444

Az első tisztázandó kérdés, hogy történt-e kötelezettségszegés. A felperesek nem vitatják, hogy beszüntették a munkát, de szerintük ez csak néhány órát érintett. Az alperes ezzel szemben napokat jelölt meg, ezért most tisztázni kell, hogy mit csináltak a tanárok addig, amíg nem tartottak órát.

A felperesek jogi képviselője, Sziklai Tamás szerint Törökné Pethő Erzsébet esetén tiszta a helyzet, mert munkahelye, a Vörösmarty Mihály Gimnázium intézményvezetője az engedetlenséget megelőző napon rendkívüli órarendet hirdetett ki, amiről tájékoztatta a tankerületi központot. Kapin Lilla, aki az Eötvös tanára, pedig így foglalta össze, hogy mit csinált, amikor engedetlenségéből kifolyólag nem tanított:

2022. október 5-én élőláncon vett részt. Aznapra az iskola több megmozdulást is szervezett, előbb 7:30-tól az Apáczaival közösen együtt gyülekeztek az Egyetem téren, ezután volt az élőlánc a Ferenciek terén, ez reggel 9-ig tartott. Onnan átsétáltak egy flashmobra a Madách térre. Aznap két órája lett volna, az első a flashmob idejére esett. A második idején a Károlyi-kertben tiltakoztak az engedetlenkedők.

Azt is elmondta, hogy tiltakozási szándékukat október 3-ig kellett jelezniük az intézmény igazgatójának, aki ezt jóvá is hagyta, a hiányzó tanárok pótlására helyettesítési rendszert dolgoztak ki, így mindkét óráján szakszerűen helyettesítették.

2023 március 13., 09:33

Vége a szünetnek

A Belső-Pesti Tankerület neve elhallgatását kérő igazgatója bőszen jegyzetel, jelentette tudósítónk.

2023 március 13., 09:15

Amíg szünet van, nézzük meg, mennyit költünk közoktatásra!

Nagyon keveset. A legfrissebb, 2019-es OECD-adatok szerint a GDP 2,4 százalékát, miközben az OECD-átlag 3,1 százalék.

link Forrás

Mit is mondhatnánk többet: szünet. Amint újrakezdődik a tárgyalás, a közvetítésünket is folytatjuk. Addig is egy szép kép a bírónőről:

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
2023 március 13., 08:51

Jogviszonyuk helyreállítását, sérelmi díjat, távolléti díjat kérnek a kirúgott tanárok

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Törökné Pethő Erzsébet és Kapin Lilla, a két kirúgott tanár kerestükben

  • közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását;
  • fejenként 1 millió forint sérelmi díjat;
  • Kapin Lilla háromszor 312 ezer forint távolléti díjat és annak késedelmi kamatait;
  • Törökné 986 ezer forint távolléti díjat és annak kamatait kérte.

A felperes a kereseti díjak elutasítását kérte.

Sziklai, a felperesek jogi képviselője azt is kérvényezte, hogy a késedelmi kamat a jogerős ítélet napjáig járjon. Tudósítónk szerint a bírónő az összegek és annak hallatán is vonogatta a szemöldökét, hogy a késedelmi kamat a jogerős ítélet napjáig járjon. Az összegek amúgy az elmaradt javadalmazásból jönnek ki, a késedelmi kamat pedig normálisan a kifizetésig jár.